Ska kristna använda enneagram?

Ska kristna använda enneagram, som lanserats som en ny sorts personlighetsanalysmetod? Förlaget Libris (åter detta Libris!) har nyligen gett ut en bok av Laila Dahl, som förespråkar användning av enneagrammetoden. Det har skrivits om det i tidningen Dagen.

Personligen är jag mycket tveksam till detta. Efter att ha tittat lite närmare på detta, genom att lyssna på intervjuer med personer som är experter på detta, så har jag funnit flera skäl till att avvisa det:

  1. Enneagramtänkandet  härrör från en renodlad ockult miljö. Deras ursprungsman säger själv att han fått idéerna via så kallad automatskrift. Det vill säga, att han genom kontakt med andevärlden har skrivit ner tankarna genom att en demon har fört hans hand. Med en sådan källa, är det ju självklart att man som kristen drar öronen åt sig. Från en sådan källa kommer enbart grumligt vatten. Eller ska vi fråga demoner om hur man blir andligt frigjord eller utvecklas rätt? Många kristna som är nyfikna på detta kanske invänder mot detta och säger att det inte nödvändigtvis är fel bara för att det har ett ockult ursprung.

  2. Men då kan man hävda punkt nummer två, att ursprunget visar sig i det tänkande som förs fram, i den teologi som finns här. Enneagramtänkandet är inte bara en neutral personlighetstest jämförbart med andra liknande tester, utan ger sig tämligen snart in på teologins och livsåskådnings marker, och har där en annan teologi och livsåskådning än den kristna. På flera punkter avvikter den från Bibeln. Och det är ju helt naturligt, då den härrör från en sådan källa.

För min del anser jag att det räcker med en av dessa punkter för att man ska förstå att detta inte hör ihop med kristen tro. Och båda tillsammans gör detta mycket tydligt.

Jag hinner inte just nu skriva mer utförligt om detta, men jag vill här visa varifrån jag fått informationen.

Jag har tittat på en intervju gjord av Dr Sean McDowell med Dr Chris Berg som doktorerat i ämnet och skrivit boken The New Age Trojan Horse: What Christians should know about Yoga and the Enneagram.

Jag har också tittat på en del av en längre intervju, som Alisa Childers gjort med Marcia Montenegro, en annan expert inom ämnesområdet och som tillsammans med två andra författare gett ut boken Richard Rohr and the Enneagram Secret

Jag rekommenderar alla att titta på intervjuerna och läsa böckerna.

 

1 reaktion på ”Ska kristna använda enneagram?”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: