Bloggen fortsätter

Tack för alla reaktioner här och via sociala medier på mitt föregående inlägg! Jag har både funderat över vad jag själv vill och vad olika kommentatorer har sagt. Min slutsats är att denna blogg inte kommer att läggas ner. Jag kommer att fortsätta skriva på denna blogg, men förändra vissa saker.

Till att börja med, så inser jag att denna blogg är en personlig blogg. Det är ju i och för sig inte någon nyhet, men det har fått förnyad innebörd. Bloggen är mina egna tankar och reflexioner över olika teologiska, historiska och samhälleliga frågor – över tid. Det är mina tankar och funderingar, och det utvecklas över tid. Och så kommer det att fortsätta vara. Fast mera tydligt så.

Jag driver mina egna tankar och intressen, inte någon annans. Varken någon kyrkas eller samfunds, varken någon politisk eller annan idémässig rörelses. Däremot hör jag hemma i vissa idémässiga och kyrkliga sammanhang. Bloggen är inte något företags blogg, där jag driver en viss affärsidé. Det är mina egna och högst personliga intressen och uppfattningar som jag driver och argumenterar för.

Det är mycket möjligt att jag framöver kommer att starta ytterligare en blogg som komplement till denna, där jag kanske renodlar vissa saker och driver en mer avgränsad linje. Men det är bara kanske.

Inget på denna blogg kommer därför att raderas. Den kommer att fortsätta återspegla både min tid inom pingströrelsen, EFS och Katolska kyrkan. Både min tid som pastor och min tid som lärare.

De större eller mindre praktiska förändringar som jag kommer att företa på bloggen kommer att märkas så småningom. Sannolikt kommer jag också att byta webbhotell framöver, om inte de problem som visat sig de senaste månaderna, med åtkomst till bloggen försvinner. Enligt vad jag läst mig till, så ska det vara hyfsat enkelt att byta webbhotell för en blogg. Och sannolikt är det detta som behövs.

Men jag kommer att utveckla och förtydliga detta på olika sätt framöver. Så håll utkik.

Uppdatering den 7 maj 2022: Under det år som denna artikel skrevs blev jag mer och mer kritisk till den Katolska kyrkan, vilket till slut ledde till att jag lämnade den och blev protestant igen. Du kan läsa om allt detta i alla de artiklar som länkas här – Var jag står och vart jag går.

På återseende!

19 reaktioner på ”Bloggen fortsätter”

 1. Hej Mikael
  Har läst svenskafrikanen Kjells senaste ”katolikerna maria”
  Har du gjort det? inte för att jag tror detta skulle ändra din relativt nyfunna tro.
  Men vore ändå intressant att höra vad du har att säga om detta och hur du kan hålla fast vid denna ibland rena villfarelsen.
  Trevlig söndakväll

 2. ”Jag sväljer verkligen inte vad som helst och jag både har och har uttryckt mycket kritik mot Katolska kyrkans högsta ledning för det som hänt.”

  Mörkertalet i länder som är mindre öppna än USA, såsom t ex Filippinerna, är nog oerhört stort.

  Jag har tänkt att skriva till kardinal Arborelius om oegentligheter i katolska anläggningar. Vi har bott i St Benoit, Kigufi, Rwanda. Nu före jul bodde vi i Home St Jean, Kibuye, Rwanda. Helt underbara platser! I Juli bodde vi i en klosteranläggning i Entebbe, Uganda, som också var underbar, men där det förekom oegentligheter. Anläggningen heter ”Sisters of Mary Reparatrix” och vi hade utsikt över Victoriasjön från vårt rum. En mycket fin vecka på de flesta sätt. Men kanske kardinal Arborelius inte är rätt instans att vända sig till?

 3. ”Att påven är ofelbar dementerar ju den nuvarande påven med tydlighet”

  Då lär det finnas en mängd dogmer och lagar att rensa bort i Vatikanens arkiv. Förr kunde man läsa lagboken på webben men den har nog reviderats p g a de många dödsstraffen. Här är en variant:

  http://www.vatican.va/archive/ENG1104/_INDEX.HTM

  Förmodligen har den inspirerat lagförfattarna i Bryssel. Lagsamlingen för länderna i EU lär omfatta ca 100 000 sidor lagtext. Tilläggas kan att man som medborgare är skyldig att känna till alla lagar 🙂

 4. Hej Mikael.

  Bra att bloggen fortsätter. Och gärna mera frekvent. Mitt inlägg den 7 januari på något du skrivit den 6 december visar att jag indirekt och omedvetet förutsätter att här inte skrivs så mycket.

  Eftersom jag inte är katolikätare får du gärna fortsätta förklara de delvis (för mig) ganska obegripliga lärorna inom RKK. Påvens ofelbarhet, Mariæ syndlöshet, helgon- och relikvördnad och liknande. Det är sånt jag inte förstår. Trots att jag läst katolska katekesen och de böcker som pingstvänner skrivit som övergått till RKK.

  Däremot måste man absolut påstå världens kristenhet vore fattigare utan RKK. I Sverige finns ingen bibeltro ens i frikyrkorna i många fall. Avfallet är helt totalt. Om jag vore Gud skulle jag vända Sverige ryggen och låta oss sköta oss själva, vilket är en väg som med 100% visshet leder till fördärvet. Turligt nog är jag inte Gud (som stora delar av den politiska och mediala kåren försöker vara).

  Försvar av kristen tro i allmänhet, bibelkommentarer om svårbegripliga ting (jag tycker absolut du kan fortsätta med din artikelserie om himlen, det är ett tema som ofta sopas under mattan – dels av de som inte tror på detta, dels pga svårigheterna att begripa allt som kommer hända) och kommentarer kring kristenhet och samhälle. Det behövs verkligen! Särskilt som jag vet att du inte tillhör den förhärskande avdelningen ”meskristna”.

  Tack för att du finns och Guds välsignelse för 2019!

  1. Hej ww
   Att påven är ofelbar dementerar ju den nuvarande påven med tydlighet, så den saken behöver Mikael inte förklara eller försvara.
   I övrigt instämmer jag med dina frågor och konstateranden om det andliga läget.

  2. Mikael Karlendal

   Tack för dina tankar!

   Att skriva mer och regelbundet är absolut ett bra tips. Jag är medveten om att jag inte skött bloggandet det sista året. Men jag hoppas bli lite bättre framöver. En tanke är att kanske utlova en viss regelbundenhet, typ ett inlägg till varje helg, men att det då kanske i flera fall kommer att vara relativt korta inlägg – dvs korta i jämförelse med hur jag brukar skriva. Detta för att kunna uppfylla ett sådant löfte, om det skulle givas.

   1. Lova inte för mycket, lol! Jag vet hur det är. Mitt bokprojekt som skulle vara klart i juni 2018 har hunnit till förord och disposition. Trots att tankarna rör sig kring vad som ska skrivas i den hela tiden. Att få tid och varva ned, det är svårt. En amerikansk pastor skulle ge en ettords-karakteristik på Jesus och sade då – he was relaxed! Tänker ofta på det. Hela världen att frälsa och han startar vid 30 års ålder och promenerar runt i Israel, använde inte ens en åsna (förutom en gång). Han kunde ju vara igång dygnet runt med lite änglahjälp.

    Har i min förtvivlan inför landets tillstånd och dess styrandes bottenlösa dumhet noterat att det i Uppenbarelseboken ofta står talat om rätt och rättvisa vid Jesu återkomst. Sanning och nåd står det också ofta om, varvid det verkar som kristna av idag koncentrerar sig på nåd. Tänk om vi kristna verkligen kunde vara saltet i samhällsdebatten! Avslöja lögnerna, utelämnandet av fakta, glidningarna och stå för det (för andra kostar det både jobb och liv). När jag blir pensionär ska jag ägna mig åt det. Just nu är jag för feg – jag är helt ensam och måste klara mitt uppehälle och skrapa ihop pensionspengar.

    Den här sajten fungerar för övrigt väldigt märkligt. När jag skriver från min jobbdator ser jag inte att inlägget kommer med, ser inte svar. När jag kommer hem och loggar på ser jag. Så har det varit med andra sajter också. Irriterande.

 5. Glömde svara att jag naturligtvis läst dina tidigare bloggposter.
  Har dock i stort lagt ned kommenterandet, för det känns helt meningslöst.
  Det finns alltid någon som vrider ett bibelord så det passar eller hittar det ”grekiska” ordets ”rätta” betydelse så det passar in i ens uppfattning.
  Känns alltså ganska meningslöst.
  Har full förståelse för dina tankar att lägga ned bloggandet.
  Tänkte först att det var ännu en egoboost du sökte i form av läsare som ber dig fortsätta, men jag tror du tänker i liknande banor som jag tänker, kanske.
  Har ju som sagt läst där du varit kritisk, men på nåt vis lyckas du ju ändå vrida till det så att det ändå är en okej Orden att vara med i.

  Detta är för mig obegripligt, det är ju inte bagateller som om man ska skaka hand och säga frid till kyrkobesökarna.

  Nä här handlar det ju om helt uppåt väggarna galna saker. Bara detta med påvarna, det är ju bevisligen bara vanliga människor som tagit steg i ordensällskapet och med makt och inflytande får sin position.
  För kom inte och säg att dessa är Kristi ofelbara ställföreträdare på vår jord tillsatta av Gud.

  Nä Mikael katolska kyrkan är bara ett system med ett märkligt intagningssystem läs dopet.

  Så många stjärnor inom idrott film musik som man sett göra korstecknet på sitt bröst men sedan häpnas man över deras levende.
  Naturligtvis finns detta i många sammanhang och jag är fel man att kasta första stenen.
  Men organisationer man i princip föds in i är aldrig bra.
  Nu ska jag ge mig och gå in i julens fridfulla tankar.

  Gud välsigne dig i ditt sökande och som sagt
  God jul och Gott nytt år

  1. Tack Läsare.
   Jag delar dina tankar och även jag förundras över att troende kristna personer med en så gedigen kunskap i Guds Ord likt Mickel, Ulf E, mfl. att de självmant valt denna väg?
   De som föds in i detta är ju en sak, men i Mikaels fall handlar det om troende vuxna, fritt tänkande människor som medvetet lämnar sin tidigare tro där Jesus var enda och självklara vägen till Gud och ansluter sig till ett religiöst, lagiskt och politiskt system, som visserligen har ett sken av Guds fruktan men som uppenbarligen har förlorat DHA:s kraft? Tittar man vilken mångfald av religiös bråte som finns i den världsvisa katolska kyrkan så blir man minst sagt mörkrädd.
   Detta är för mig en stor gåta att någon som kallar sig Kristen av fri vilja går in i detta hav av mörker?
   Jag kommer antagligen till viss del fortsätta läsa vad dessa nykatoliker skriver då jag gärna vill förstå hur detta är möjligt? Någonstans tror och hoppas jag ändå att de så småningom skall inse i vilket mörker de har hamnat i?
   Jag kommer däremot att försöka undvika alla de ändlösa diskussionerna med Mikael eller andra katoliker man så lätt hamnar i, det är inte min uppgift att döma. Däremot lögnens ande den brukar förr eller senare avslöja sig själv när den försöker imitera och efterlikna sanningen i DHA.

   Även jag önskar Mikael och alla andra ärligt sökande människor, Guds rika välsignelse och ett Gott Nytt År.

   1. Ja precis, tror dock att den kraften aldrig funnits i denna orden.
    Vad gäller Mikael så är jag inte orolig, han kommer nog hitta ut. Så ärlig öppen och pretatiölös människa har jag sällan stött på i rymden.(nätet)
    Vad gäller Ekman så ser jag inget hopp. Den resan ser jag som en flykt från en organisation som blev så genomlyst och genomskådat så där kunde han omöjligt vara kvar.
    Skönt då att fly till en organisation där man kan vara anonym och ej behöva svara på några frågor.
    För alla svaren tror dom finns där.

 6. Hej Mikael.
  Blir så förundrad när jag sitter och läser påvens senaste uttalande.
  Där säger han att man nu skall ta alla anklagelser och berättelser om övergrepp på allvar och utreda dessa.
  Sedan erkänner han att tidigare företrädare till honom, mörkat, tystat ned och ej tagit vittnesmål från offer på allvar. Hm….
  Här kapar han ju sin egen gren och hela denna kyrkas stam vid fotknölarna.
  Skulle Kristi företrädare på jorden göra detta. Skulle inte han lyssna på dessa mina minsta.
  Jag häpnar faktiskt att du som är så bildad och beläst kan följa denna kyrka.
  Jag har följt dig länge och funderat över dina resor och hur du hamnat där du nu är.
  Har svårt att hitta något svar men mina tankar går åt hållet tvivel.
  Tvivel som kräver något så stort och starkt i ryggen så du i nästa andetag sväljer vad som helst.
  Naturligtvis kan du tycka att jag är ute och cyklar, men jag blir inte klok på din vandring och denna kyrka.
  Har sett ett antal tv sända gudstjänster från denna kyrka och inte gör det mig klokare.
  /Läsare

  1. Mikael Karlendal

   Jag förstår dig mycket väl att du skriver som du gör i denna kommentar. Jag antar att du läst mina två inlägg jag skrivit denna höst i ämnet?

   Jag sväljer verkligen inte vad som helst och jag både har och har uttryckt mycket kritik mot Katolska kyrkans högsta ledning för det som hänt.

   Jag håller med dig om att den nuvarande påven sågar på den gren han själv sitter, men kanske på mer än ett sätt. Kanske mer för att han leder och talar på ett mycket otydligt och tvetydigt sätt.

   Om det finns mycket att skriva, som jag säkert kommer att ta i något kommande blogginlägg.

   Till dess önskar jag dig en god jul och ett gott nytt år!

   1. Blir så glad av ditt svar, respekt till dig som inte bara viftar bort kritik med massa undanflykter.
    Kan ändå inte förstå att du inte lämnar denna orden med stort O.

    God jul på dig och de dina med.

 7. Ja, det låter som ett bra beslut! Nu när vi lärt oss hitta hit och har funktioner som gör att det syns när du gjort nya inlägg (så vi slipper gå hit i onödan) kan du ju hursomhelst fritt välja om du vill skriva ett inlägg varje dag eller varje månad eller varje år – så det inte känns som en stress eller ett ”måste” att alls ha en blogg. Gillar också (som gammal historielärare) att förändringen i ditt tänkande bevaras och låter sej studeras. Liksom paradoxen att ”den gamle Karlendal” (pingstvännen) var yngre än ”den nye Karlendal” (romerske katoliken)!

 8. Anders Andersson

  Hej Mikael

  För att sammanfatta en del av vad Bart Ehrman säger kan följande nämnas:

  -Han säger att de tre evangelierna av Matt,Mark och JOH inte skrivits av dessa utan förmodligen av någon grekisktalande person i ngn grekisk provins baserade på muntliga berättelser vilket enl. honom säkert skapar en hel del fel, dessa evangelier är dessutom skrivna på en mycket hög nivå på grekiska

  -Han säger vidare att endast ca tre procent av folket i det romerska imperiet kunde läsa och skriva och av dessa tre procent var det endast en liten del som dessutom kunde skriva, i stort sett endast eliten

  – Av detta drar han slutsatsen att apostlarna som var illiterata inte kan ha skrivit dessa tre evangelier, att Johannes inte kan ha skrivit breven eller Upp. och att Petrus inte kan ha skrivit någon av sina brev

  -Han säger vidare att det inte var troligt att de använde sig av skrivare
  -Han erkänner dock att Paulus skrivit sex av de tretton breven, du vet förmodligen vilka,jag tror men är inte säker på detta så erkänner han ev. att Lukas skrivit sitt evangelium och Apg.

  -pga en del motsättningar i evangelierna menar han att dessa inte är historiskt korrekta, exv berättelsen om Jesu födelse där det i ett evangelium talas om skattskrivning med Qurinius som ståthållare av Syrien och i ett annat evangelium sägs att Josef och Maria flydde till Egypten, Bart menar att bägge dessa händelser inte kan vara sanna samtidigt, sak samma med skillnaderna i tidpunkten för intagandet av den sista måltiden resp. händelserna kring Jesu grav( han säger att det inte finns några historiska bevis för att Qurinius var ståthållare i Syrien vid denna tidpunkt och att det inte finns några historika bevis om någon stor skattskrivning vid tiden för Jesu födelse)

  – Vidare säger han att vi endast kan vara säkra på ca 14% av Jesu ord

  -Han säger också att Nt är baserade på kopior av kopior av osv. vilket enligt honom borde innebära att en hel del felaktigheter uppstår och att om muntliga berättelser skrivits ned så borde detta enl. honom per automatik innebära att en hel del felaktigheter uppstår

  – Han själv säger att han från början var en övertygad bokstavstroende kristen men att han numera räknar sig själv som en agnostiker, han är biblisk historiker och är professor i USA han har hållit mängder av debatter som finns på youtube och enligt kommentarerna så vinner han i princip alla debatter, han är väldigt skärpt och övertygande vilket många teologer också erkänner

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.