Franciskus av Assisi ville omvända muslimsk härskare till Kristus

De flesta människor känner till det katolska helgonet Franciskus av Assisi (1181-1226). Många känner till hans goda relation till djur och hur han såg Gud i naturen. Hans dikt ”solsången” är vida känd. Så också att han grundande en munkorden, franciskanerorden, som är känd för sitt fattigdomsideal.

Men inte så många känner till att han drevs av en stark passion att predika evangelium för muslimer.

Han gjorde först ett försök att resa till det heliga landet för att predika för muslimerna där. Men skeppet han reste med förhindrades av dåligt väder och han fick ge upp det försöket. Därefter försökte ta sig till Spanien för att den vägen predika för muslimerna i – en stor del av Spanien var ju på hans tid styrt av muslimer. Men han fick även denna gång ge upp sitt försök – nu på grund av sjukdom. Men han fick åter tillfälle några år senare, under det femte korståget.

Detta korståg proklamerades av påven Innocentius III år 1213 och även av fjärde laterankonciliet 1215. Det höll på 1217-1221.

I maj 1218 anlände korsfararhären till Egypten i syfte att erövra landet. De började belägra staden Damietta nära Nilens utlopp i Medelhavet. Orsaken till att angripa just Egypten var militärstrategisk. Man hade vid olika tillfällen tidigare tänkt att om man effektivt skulle kunna hålla det heliga landet och återta Jerusalem som gått förlorat 1187, så var man tvungen att ta även Egypten av olika orsaker.

Detta korståg som på många sätt hade goda förutsättningar och god uppslutning misslyckades ändå i slutändan.

Den egyptiske muslimske härskaren al-Kamil som var angelägen om att få bort korsfararhären från sitt territorium, erbjöd korsfararna ett intressant avtal. Han erbjöd dem att få tillbaka allt territorium i det heliga landet som Saladdin hade erövrat från korsfararna i slutet av 1100-talet, inklusive Jerusalem. Det enda de inte skulle få tillbaka var några slott och borgar på andra sidan Jordan. Av bland annat den sistnämnda orsaken avslog korsfararnas ledare dock al-Kamils fredsförslag. Det ansågs svårt att försvara Jerusalem om man inte hade dessa borgar.

Orsaken till att detta korståg sedermera misslyckades berodde dock inte på just detta beslut att avslå detta erbjudande, utan på kommande dåliga militära beslut. Men man kan naturligtvis fundera över vad som hade hänt om de hade sagt ja. Så, belägringen av Damietta fortsatte.

Och så i slutet av sommaren 1219 kommer en grupp munkar till korsfararlägret. Bland dem Franciskus av Assisi. Dessa kom med ett syfte: att vittna om Kristus för muslimerna även om det skulle kosta dem livet. Franciscus mål var att omvända den muslimske härskaren al-Kamil!

I vår tid kan vi kanske förleda oss till att tänka om Franciscus av Assisi att han var en mild och djurälskande människa som inte vill göra någon människa förnärmad eller ledsen utan ville bejaka allt och alla och stryka alla medhårs.

Men Franciskus hade ingen som helst avsikt att finna något samförstånd med islam i någon allmän ”dialog-mellan-religioner-bemärkelse”. Han hade för avsikt att genom förnuftiga resonemang evangelisera och omvända denna muslimske härskare till Kristus. Och han var villig att offra sitt liv på kuppen om så skulle vara nödvändigt.

Trots att kardinal Pelagius som ledde korståget avrådde från initiativet, så gav sig Franciskus och en medhjälpare iväg för att uppfylla sin dröm om att predika för muslimer och särskilt för al-Kamil.

När de kom fram till de muslimska ställningarna greps de av vakter och misshandlades. Franciskus ropade: ”Jag är kristen. Ta mig till er herre!” Då fördes han till al-Kamil och predikade sedan för honom, genom tolk, i flera dagar.

Al-Kamil blev mycket imponerad av männens mod och lyssnade uppmärksamt och intresserat på dem i flera dagar. Sedan sade han till dem, att han inte kunde omvända sig till kristendomen eftersom det skulle göra hans undersåtar mycket upprörda och att det var belagt med dödsstraff inom islam att bli kristen. Han bad också om deras förbön och om att Gud måtte uppenbara för honom vilken religion som var mest behaglig för Gud.

Al-Kamil var så imponerad av att Franciskus och hans följeslagare hade riskerat sina liv för att frälsa hans själ, att han trots vad hans religiösa rådgivare sade till honom, inte lät halshugga dem. De fick fritt återvända till det kristna lägret.

Så slutar just denna episod i korstågstiden och denna episod i Franciskus liv. Men även här kan man ju undra vad som hade hänt om…

Som källa för detta har jag använt boken The Glory of the Crusades av Steve Weidenkopf. Han i sin tur hänvisar till ett flertal källor. Jag rekommenderar alla att läsa den boken.

1 reaktion på ”Franciskus av Assisi ville omvända muslimsk härskare till Kristus”

  1. ”Också Frans ville ut på korståg, men utan andra vapen än evangeliet. Vad han hade i sinnet var ingenting mindre än att predika kristendom och omvändelse för saracenerna.”
    (Johannes Jörgensen, ”Den helige Franciscus av Assisi”, s. 188)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: