Fyra artiklar om islam och den kristna världen du inte får missa

Är islam en fredens religion? Betyder ordet ”jihad” verkligen i första hand bara en fredlig inre ansträngning till att bli en bättre människa? Eller betyder det i praktiken och från islams begynnelse egentligen erövringskrig”?

Och gör korstågen att vi kristna är likadana kålsupare som muslimerna? Eller gör korstågen att vi kristna från väst är värre än muslimerna? Är det vårt fel att det är konflikt mellan den islamiska civilisationen och den kristna civilisationen i dag?

Dessa och frågor som hör ihop med detta är sådant som jag börjat behandla i en serie olika blogginlägg, och som jag kommer att fortsätta att analysera även framöver. De som jag hittills skrivit är:

 

Var verkligen det muslimska Spanien en tid av tolerans och fredlig samexistens? – del 1

 

Var verkligen det muslimska Spanien en tid av tolerans och fredlig samexistens? – del 2

 

Nio viktiga fakta som kommer att förändra din syn på korstågen

 

Artikeln Europa, islam och aposteln Jakob handlar också om detta tema, och ger ett konkret exempel på hur den folkliga fromheten har inspirerat de kristna länderna i Europa att kämpa för sin frihet gentemot de muslimska imperiernas erövringsförsök under den långa perioden från 600-talet till 1600-talet, då Europa stod inför ett reellt och påtagligt hot att bli helt erövrat och islamiserat.

 

Civilisationernas kamp

Och beror konflikterna i världen i dag i första hand på ekonomiska orättvisor och postkolonialt förtryck? Eller beror det på djupare liggande frågor som berör mänsklig civilisation i stort? Just detta har jag ännu inte skrivit något om, men jag rekommenderar den amerikanske historikern Samuel Huntingtons berömda artikel om civilisationernas kamp, som han skrev redan 1993. Ack, hur rätt han fått och ack hur bekräftad hans hypotes har blivit av historien sedan dess!

The Clash of Civilizations

Han har även skrivit en bok i ämnet, som jag dock ännu inte har läst.

Jag återkommer framöver med fler artiklar om detta ämne. Av naturliga skäl tar det lite extra tid med artiklar av detta slag, då jag i dagsläget endast kan läsa och skriva på min fritid.

Jag skriver inte bara om detta, men man kan gott säga att detta är en serie av historiska artiklar som har dagsaktuell betydelse och hjälper oss att tolka och förstå vår omvärld.

Om du gillar dessa artiklar, dela gärna på sociala medier.

2 reaktioner på ”Fyra artiklar om islam och den kristna världen du inte får missa”

  1. Jihad Vad betyder det?
    När jag läste religionshistoria inom ramen för min teol kand hösten 1973 så fick vi lära oss vid Jan Hjärpes undervisning att ”jihad” betydde ”heligt krig”. Och då med ordet ”krig” i dess vanliga konkreta betydelse. Senare ”i modern tid” – när det inte längre var aktuellt med religionsutbredande med vapenhjälp – skulle dock ordet i vissa fall kunnat omtolkas till personlig andlig/moralisk strävan eller rent av till kamp mot bakterier och virus och annat livsnedbrytande i tillvaron.

    Något som helst ifrågasättande av att ordets, ”jihad”, ”ursprungliga” betydelse skulle vara ett (erövrings-)krig genom vilket islam spreds, det fanns inte ens på kartan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: