Är kristna för fina och heliga för att vara soldater?

Jag har en debattartikel i Dagen i dag som svar på pastor Christian Mölks artikel om att kristna bör satsa på pacifism. Den är på sidan 3 i tidningen. Jag skriver bland annat:

”Blir inte konsekvensen av Mölks resonemang en form av hyckleri? Kristna ska enligt honom åtnjuta lag och ordning genom överhetens försorg – genom våld som är nödvändigt för att inte anarki ska råda – men får inte själva ta del av det som i hans resonemang framstår som ”det smutsiga arbetet”, som ju dock är nödvändigt? Har Gud då verkligen instiftat en sådan ”dirty business”, och bestämt att de icke-kristna ska utföra det, men inte de kristna?

Och är det inte egentligen så, att det i vissa situationer vore ett moraliskt ont att inte använda det våld som nöden kräver för att stoppa ett större våld, enligt traditionell kristen tro? Och då kan man ju fråga sig om det inte också måste vara ett moraliskt ont, att i förväg, och av fri vilja och av principskäl, avhända sig möjligheten att i sådana tänkbara situationer faktiskt kunna använda det våld som nöden kräver.”

Vill du läsa hela artikeln, klicka här: Är kristna för fina och heliga för att vara soldater?

2 reaktioner på ”Är kristna för fina och heliga för att vara soldater?”

  1. Bra skrivet, Mikael! Jag beskrev redan för många år sedan pacifism som ett av flera ”[o]moraliska och djupt destruktiva ideal”. Håller fast vid det synsättet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: