Gott nytt år!

Jag vill härmed tillönska alla läsare av denna blogg ett gott nytt år!

Bilden är ett par månader gammal och är tagen från en balkong på min arbetsplats.

Det har hänt mycket under året som gått. Vissa månader har jag bloggat flitigt, vissa månader inte alls. Och så har det väl alltid varit. Men förhoppningsvis kommer jag att bli mer jämnt flitig under året som kommer. Denna nyårsafton kommer jag dock inte att dela med mig av fler djupa tankar.

Gott nytt år och god fortsättning!

19 reaktioner på ”Gott nytt år!”

 1. Thorsten Schütte

  ”Men förhoppningsvis kommer jag att bli mer jämnt flitig under året som kommer. ” Bra ambition, men bli inte slav under den. Bloggandet är ju trots allt frivilligt 🙂

 2. Mikael,
  ett riktigt gott nytt år önskar jag dig och ser samtidigt fram emot många spännande, intressanta och lärorika tankar från din penna.

  /Bo

 3. Tack för en massa intressanta texter, spännande tankar och sunda värderingar under år 2016, bäste Mikael, och ha nu ett fantastiskt 2017! 🙂

 4. Anders Andersson

  Mikael, jag vill önska dig och din familj ett väldigt glatt och gott nytt år och må Gud den högste välsigna dig i din strävan efter att utbreda Guds sanning och ljus i vår mörka värld, Amen.

 5. Vill önska dig, Mikael, ett rikt välsignat gott nytt år.

  Läst för övrigt ikväll om hur Lewi Pethrus som i unga dag hade en mycket negativ syn på Katolska Kyrkan på äldre dar intog en helt annan inställning och erkände katolikerna som trossyskon. I ett sammanhang sa han bland annat så här inför en karismatisk konferens som skulle anordnas:

  ”Om katolikerna inte kommer, blir det ingen karismatisk konferens.
  Då täcker det inte helheten.” SLUT CITAT

  Varmaste hälsningar

  Berndt

  1. Berndt Lewi P kunde skilja på människa och samfund, han var väldigt tydlig med att samfundstanken saknade stöd i skriften, likaså kyrkosystem som det katolska var inget han förordade. Däremot trodde han på en stor generös Gud som kunde möta den enskilde människan där hon befinner sig och DHA låter sig inte begränsas av samfundsgränser. Men att Lewi Petrus skulle ha ändrat uppfattning om det katolska påvedömmet i slutet av sin levnad är en efterkonstruktion som helt saknar stöd i de skrifter han lämnat efter sig.

   1. Till Inge

    Min poäng var den att Lewi Pethrus i yngre dar omöjligen kunde se att katolikerna för frälsta trossyskon och att Katolska kyrkan var en kristen kyrka. Lewi P. skulle aldrig i sina yngre dag säga som han sa på äldre dar:

    ”Om katolikerna inte kommer, blir det ingen karismatisk konferens. Då täcker det inte helheten.”

    Aldrig att han hade sagt något sådant när han var yngre, men i slutet av hans liv finner vi en grundläggande förändrad syn på Katolska kyrkan och på hur dess medlemmar verkligen är trossyskon. Särskilt välkomnande var han mot de katoliker som var öppna för den sunda karismatiska förnyelsen trots att de fullt ut förblev katoliker i tro och lära och det precis som han välkomnade de lutheraner (m.fl.) som tog emot den karismatiska förnyelsen och förblev kvar i sina kyrkor.

    D.v.s på äldre dar hade han en helt annan syn på katolikerna och såg dem som trossyskon och att de behövdes i den karismatiska väckelsen.

    Och varför påpekar jag då det? Jo, därför att det i våra led (tänker inte namnge några) finns bloggare som ser Katolska kyrkan som Skökan och som definitivt utesluter att katolikerna är frälsta trossyskon. Visst, dessa bloggare som säger det är ute i marginalen, men de finns dock och hetsar mot katolikerna trots att vi har allt det grundläggande gemensamt med dem; det som finns sammanfattat i den apostoliska trosbekännelsen, i läran om Jesus som sann Gud och sann Människa, Treenighetsläran osv.

    Sen finns det katolska läror vi med rätta avvisar som protestanter, men å´ andra sidan har vi ju sådana ”dispyter” även mellan våra protestantiska kyrkor och samfund.

    Men vi har grunden, det frälsningsavgörande, gemensamt och så även med katolikerna.

    Berndt

   2. ”Och varför påpekar jag då det? Jo, därför att det i våra led (tänker inte namnge några) finns bloggare som ser Katolska kyrkan som Skökan och som definitivt utesluter att katolikerna är frälsta trossyskon. Visst, dessa bloggare som säger det är ute i marginalen, men de finns dock och hetsar mot katolikerna trots att vi har allt det grundläggande gemensamt med dem; det som finns sammanfattat i den apostoliska trosbekännelsen, i läran om Jesus som sann Gud och sann Människa, Treenighetsläran osv.”

    Tack ska du ha, Berndt, för de orden! De värmer hjärtat hos en fd pingstvän som numer är katolik. Det finns inget avbrott i min tro som först kom till liv i pingströrelsens barn- och ungdomsverksamhet. Den grund som lades där, dopet och all bibelundervisning och förbön i frikyrkan under åren är en förutsättning för mitt liv som katolik. Jag är fortfarande jag och Jesus är fortfarande Jesus. Jag lämnade inte frikyrkan av missnöje – jag älskade min lilla plats i kristenheten – och just därför gör det ont när en del frikyrkliga ska omvända mig till ”den sanna tron” så att jag blir frälst: Jag ser ett syskon i tron, men syskonet ser i mig en farlig heretiker.

    Gott nytt år, broder i Herren!

   3. Berndt åter igen Gud delar inte in människan i samfund eller kyrkoorganisationer. Som du vet bildade Lewi Petrus aldrig något samfund eller kyrkoorganisation. Han förstod att människor förenas genom Dopet i DHA och den högsta ordningen här på jorden inför Gud är församlingen som leds av DHA.
    När han upptäckte att även grupper i den katolska kyrkan och andra sammanhang utanför pingströrelsen fått uppleva DHA så gladdes han naturligtvis åt detta vilket vi alla troende bör göra. Men att med detta som kvitto ge legimitet av hela påvedömmet är en grov efterkonstruktion.
    Du varnar själv för interreligiös verksamhet i olika sammanhang på din egen blogg, där du delar olika länkar. Möjligen att du missade länken nedan där du får en genomgång i hur långt det interreligiösa arbetet har kommit i de sammanhang som Mikael nu verkar.
    https://youtu.be/Nq7us5Lf5IU
    Du skriver:
    ”Men vi har grunden, det frälsningsavgörande, gemensamt och så även med katolikerna.”
    Men stämmer detta?
    Har du verkligen hört någon katolik bekänna att han är frälst i enlighet med Rom 10:9?

   4. Inge, du skriver: ”Gud delar inte in människan i samfund eller kyrkoorganisationer.”

    Exakt, och det var också vad LP såg allt tydligare på äldre dar.

    Beträffande den interreligiösa agendan så är vi minst lika påverkade av den i våra protestantiska led som man är påverkad av den i Katolska kyrkan. Den ligger så att säga i tiden och hela kristenheten riskerar att dras med i detta. Men vi behöver ALLA , katoliker och protestanter, vakna upp så vi inte dras med i den.

    Berndt

   5. Berndt du skriver ang. Den interreligiösa agendan:
    ”hela kristenheten riskerar att dras med i detta. Men vi behöver ALLA , katoliker och protestanter, vakna upp så vi inte dras med i den.”
    Jo det har du alldeles rätt i, men om inte ens påven förstår detta så borde åtminstone någon katolik möjligen fundera lite extra på den interreligiösa video de själva nu sprider? Efter som påven nu själv går i spetsen för denna interreligiösa propaganda kan jag inte tolka det på annat sätt än att det är det vägval katolikerna nu tagit. Jag lider med Mikael och andra troende katoliker som står under denna katolske Påves inflytande.

   6. Och där kan jag då tycka att vi protestanter ska börja med att ”sopa rent framför egen dörr” innan vi börjar kritisera Påven. För i våra led hör vi minst lika mycket av samma interreligiösa tongångar.

    Sen är det ju också så att i flera andra frågor så står Påven och Katolska Kyrkan upp för bibeltrohet, samtidigt som vi i våra led ”kastat in handduken” och anpassat oss till vad som för tillfället är det politiskt korrekta.

    Berndt

    P.S. För tillfället släpper jag nu för min del debatten i denna tråd som ju var ämnad som Mikaels Nyårshälsning till alla som följer hans blogg. D.S

   7. Ok Berndt. Som slutinlägg kan jag dock konstatera att både i de protestantiska och katolska leden tycks det vara högsta ledningen som går i täten för denna utveckling.
    Mikael ursäkta att vi hamnade vid sidan om ämnet.
    Gott nytt år!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.