Hur kunde det gå så här?

Hur kunde det gå så här? Det är den stora frågan i dessa dagar efter valet i USA. Jag undrar också. Hur kunde det bli så att så många journalister och förståsigpåare tog så gruvligt miste? Hur kunde så många inte begripa någonting? Hur kunde man inte fatta? Det är den stora frågan för mig. Inte varför Donald Trump vann. Jag menar, kunde han vinna det republikanska partiets nominering trots allt som i våra svenska och europeiska ögon som talade emot honom, så borde det ha varit självklart för oss att han också hade kunnat vinna mot Hilary Clinton.

Om jag hade varit amerikan, hade jag mest största sannolikhet alltid varit republikan. Och under primärvalssäsongen denna gång hade jag önskat att någon annan kandidat hade tagit hem nomineringen till att vara det republikanska partiets presidentkandidat. Men hur hade jag röstat när det nu blev Donald Trump som blev kandidaten?

Den frågan är inte helt lätt att besvara, då Trump knappast kan beskrivas som den idealiska konservativa kandidaten eller republikanen. Men jag tror att vi som bor i Sverige måste försöka lära oss att inse att vissa saker i den amerikanska konstitutionen är så annorlunda, att det gör att tänkandet kring hur man röstar blir annorlunda jämfört med i Sverige. Och jag tror att Högsta Domstolens betydelse och roll i USA är en sådan faktor.

Denna domstols roll som det ena av tre balanserande faktorer i den amerikanska konstitutionen – de andra två är presidenten och kongressen – gör att det är av avgörande betydelse vilka som sitter där. Högsta domstolen har nio ledamöter och de sitter där på livstid. De har makten att granska och kontrollera presidenten och kongressen utifrån konstitutionen och avgöra om de följer den korrekt eller inte. De har makten att tolka konstitutionen och lagarna och genom sina beslut avgöra stora frågor om vad som är rätt eller fel, tillåtet eller otillåtet.

Man räknar med att det under den närmaste presidentperioden på fyra år kanske kommer att tillsättas upp till tre nya domare. Det är presidenten som föreslår och tillsätter domare, men senaten kan också blockera detta.

Med tanke på den betydligt mer militanta sekularism som råder i USA och som företräds av det Demokratiska partiet, av Barack Obama och Hilary Clinton, så hade risken varit stor att det hade utsetts nya domare i Högsta domstolen som hade tippat över majoriteten där på ett sådant sätt, att de fått majoritet för beslut och tolkningar av konstitutionen som på ett allvarligt sätt hade satt religionsfriheten och yttrandefriheten ur spel för överskådlig framtid.

Det är därför det för många kristna – evangelikaler såväl som katoliker – denna gång sågs som ett nödvändigt val mellan pest och kolera att trots allt gå och rösta på Donald Trump. För mycket av grundläggande rättigheter, däribland religionsfriheten, stod på spel. Och detta beror på det amerikanska systemet. I Sverige hade man inte ställts inför samma situation.

Det är i alla fall så många evangelikaler och katoliker för Donald Trump har lagt fram saken. Och om vi européer och särskilt vi svenskar ska förstå varför de kristna amerikanerna i så stor utsträckning röstas på Trump, så måste vi sätta oss in i varför detta var så avgörande.

Högsta domstolen i USA är inte samma sak som Högsta domstolen i Sverige. Det finns ingen motsvarighet i Sverige överhuvud taget.

Läs gärna denna artikel för analys: Evangelicals And The Supreme Court: Why It May Have Swung The Election

Läs också gärna den Sverige-aktuella Eric Metaxas, som skrivit boken om Dietrich Bonhoeffer och som även varit här på besök för att tala om den. Här en kort nyhetsartikel. Och här är en som han skrivit själv: Should Christians Vote for Trump? Se också gärna detta videoklipp där Eric Metaxas intervjuas.

För övrigt, har jag många frågor angående Donald Trump. De gäller framför allt hans Europapolitik och säkerhetspolitik angående Europa och NATO. När det gäller detta har han uttryckt sig på ett oroande sätt. Nu behöver vi klarhet snabbt.

Till den positiva sidan hör, att han verkar komma bra överens med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och har har uttalat att han vill flytta den amerikanska ambassaden till Jerusalem. Vi får hoppas att han kommer att stå fast vid en stark proisraelisk politik. Det skulle gynna alla i Mellanöstern.

Om kristna tidningar som Dagen och andra är intresserade av att upplysa och bidra med analyser som går utöver vad andra svenska media klarar av, så borde de skriva utförligt om just detta och förklara det ingående.  Hur maktbalansen i USA fungerar och exakt på vilket sätt man denna gång ansåg att det var av avgörande betydelse att inte Hilary Clinton blev president. Vad exakt var man rädd för? Och gör detta på ett sådant sätt att det inte bara blir ännu en ytlig berättelse om att amerikaner är mer emot abort än svenskar. Gå på djupet kring detta. Ett bra sätt är att ingående samtala med Eric Metaxas.

17 reaktioner på ”Hur kunde det gå så här?”

 1. Till Mikael

  ”duperade” kanske är fel ord, men precis som många kristna i vårt land köper Sverigedemokraternas retorik, så har många kristna i USA köpt Donald Trumps retorik. Och det är helt förfärligt, som jag ser det.

  Berndt

  1. Bernt
   Precis som i Amerika så tror jag inte det är först och främst retoriken som lockar utan bristen hos dom ledande att se verkligheten och förstå den lilla människan. Man vill ha förändring och då missnöjesröstar man. Sen har ju bevisligen SD en del som verkligen går hem i stugorna eftersom dom flesta partierna apar efter dom men fortsätter envis att kalla dom både det ena och det andra.

 2. Thorsten Schütte skriver: ”Opinionsinstituten måste idka självrannsakan om de inte helt ska tappa trovärdigheten.” SLUT CITAT

  Inför EU omröstningen i Storbritannien visade opinionsmätningarna en knapp seger för att det skulle bli ett Ja för att bli kvar i unionen. Det blev istället en knapp seger för att man skulle lämna.

  I USA valet visade opinionsmätningarna att Hillary Clinton skulle vinna, vilket hon gjorde vad folkets röster beträffade, en seger med ca 400.000 röster mer än vad Donald Trump fick. Ett konstigt valssystem gav likväl segern till Trump.

  Berndt

  1. Liten rättelse bara. Det visade att hon skulle vinna valet, vare sig hon fick flest eller minst röster av dem två

 3. Hur kan kristna runt om i världen låta sig duperas av Donald Trump? Denne man som inte kan göra ett framträdande utan att ösa på med svordomar, snuskigt prat och extremt grova förolämpningar mot alla som ifrågasätter honom. Vittnesmålen från kvinnor som blivit grovt sextrakasserade av honom är hur många som helst. Den vulgära härskarteknik han använt mot Hillary Clinton och många, många andra kommer för alltid att förändra USA genom att han under en lång, lång valrörelse har legitimerat detta grova förolämpande.

  Nu låter sig kristna och judar luras av denne Donald Trump genom att han höftar till med att tillmötesgå dem i några klassiska hjärtefrågor som Israel, abortfrågan m.m.

  Men Donald Trump har under hela valrörelsen – och långt dessförinnan – visat sig vara en genuint ond och hänsynslös människa och att hans ”frukt” nu plötsligt skulle komma att bli god och välsmakande är en nästan oförlåtlig naivitet. Minns mina ord, denne Donald Trump kommer dra in vår värld i ett stort mörker.

  Herre, Jesus, förbarma Dig!

  Berndt Isaksson
  Equmeniapastor

  1. Mikael Karlendal

   Jag tror att många amerikanska kristna inte låter sig ”duperas”, utan de tänker att alternativet, Clinton, är långt värre och mer ödesdigert. Och då tänkte de att en röst på någon annan kandidat än Trump eller att inte rösta, är detsamma sim en röst på Clinton.

   1. Ja, det kan inte ha varit lätt att vara amerikan och rösta när det bara fanns de två kvar att välja på. De som röstade på Trump – tänker på kristna nu – gjorde det väl därför att de visste att Hillary Clinton skulle driva en liberal agenda, och man hoppas att kanske Trump ska vara mer villig att lyssna på goda rådgivare. Det handlar ju inte om presidenten som person utan om vilka domare han kommer att tillsätta osv.

 4. Mycket bra skrivet. Så faktabaserat och pedagogiskt. Varit inne på samma sak, fast kanske lite mer känslosamt och raljerande.

  Har helt saknat detta perspektiv i propagandan alla fått del av genom klassisk vänstermedia runt om i världen. Med hela min familj på frugans sida i Arkansas (Clintons gamla hemstat som f.ö. röstade för Trump!) har jag på nära håll sett hur USA’s arbetarklass går på knäna. Stagnerade löner och stor arbetslöshet är andra faktorn USA valde bort Hillary.

 5. Anders Andersson

  Jesus sade att mitt rike är inte av denna världen, vi har alltså två parallella riken som är av olika sort: Jesu Rike som består av Hans sanning och Hans moraletik och denna världens rike som är i den ondes våld och ett rike som står under Mammons välde, men vår kamp är inte mot kött och blod, utan mot denna världens tankebyggnader och filosofier, religioner varav Herren vår GUD uttalade i GT att det inte finns någon GUD som Han och att alla andra gudar, avgudar, religioner, filosofier är värdelösa och oanvändbara även om det skulle finnas en del sanningar i dessa, Ordspr.boken säger att mången håller sin väg för den rätta men till sist leder den ändå till döden.
  Därför är det dags för kristna att börja läsa och studera bibeln noggrant så att man kan argumentera för den kristna tron så att den återigen kan utbreda sig i det en gång i tiden kristna Sverige för inte vill vi väl att något annat skall utbreda sig i detta post-kristna rike. Det är dags att kristna i Sverige kommer tillsammans i bön och börjar be som aldrig förr för detta avfallna och ogudaktiga land där förfallet breder ut sig alltmer på alltfler områden i samhället. Det är dags att be för arbetskamrater, skolkamrater , släktingar, nära och kära som ännu inte är kristna och att göra detta varje dag. Jag önskar att kristna på arbetsplatser och skolor börjar samla sig och be på raster och luncher om detta är möjligt.

 6. Thorsten Schütte

  Brexit, nej till fredsavtalet i Colombia och nu Trump. Opinionsinstituten måste idka självrannsakan om de inte helt ska tappa trovärdigheten.

  1. Opinionsinstituten förlorade sina all trovärdighet under Brexit och USA valet. Här i Sverige är de lite ’hederligare’ men det finns paralleller mellan mätningar och analyser gjorda i dessa två val och svenska val. SD har ’etablissemanget’ mot sig (läs:vänstermedia) på ett liknande sätt (läs: högst odemokratiskt).

   En liten elit med mycket liberala åsikter har länge hållit stora delar av befolkningen gisslan. USA valet var en form av revolution mot PK-åsikter och då blev det som det blev. Trots att jag satsade mina pengar på Trump tror jag inte han kommer att genomföra allt han lovat, men lyckas han med en fjärdedel blir USA ett bättre och säkrare land. Politik handlar inte längre om de gamla hjulspåren vänster och högerpolitik utan en påtvingad globalism (släkting till kommunism) och nationalism (som vissa gärna kallar protektionism).

   Mikael: Bra analys som så ofta!

   /D

 7. Ja, Trump var den bästa president USA kunde fått om man är israelvän. Hans dotter Iwanca har konverterat och är gift med en jude, så Trump har barnbarn som är judar. Hans inställning till Israel är den direkta motsatsen mot den som vår regering har. Kommer Trump att flytta ambassaden till Jerusalem, vilket jag tror han gör, kan fler göra det. Sveriges mellanösternpolitik är rent skamlig.

  Att Trump vann är inget annat än en stjärnsmäll mitt i nyllet på det maktfullkomliga och korrumperade etablissemanget. Folket ville inte ha en kvinna som man kunde köpa sig tid hos och som var genomkorrumperad och lögnaktig. Att majoriteten av vita kvinnor röstade på Trump visar detta tydligt.

  Samma oförstående etablissemang var orsaken till Brexit och är orsaken till varför SD ökar. Frankrikes nästa president kan mycket väl bli en kvinna, Marine Le Pen.

  Ett är säkert, vi behöver inte vara speciellt oroliga för hur det går med USA. Jag hade varit mer orolig om Hillary stått vid rodret.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.