Älska din nästa så mycket att du säger sanningen

När det gäller frågor om homosexualitet och hur man ska leva, står katoliker och traditionella protestantiska, evangeliska kristna på samma sida. En person som vet vad hon talar om i denna fråga är den amerikanska före detta professorn i Engelska vid Syracuse University, Rosaria Butterfield.

Hon omvände sig till kristen tro 1999. Fram till dess hade hon levt ett liv som lesbisk och varit sammanboende med sin flickvän. Hon var verksam som professor i Engelska (med huvudvikt bland annat på queer-teori) och aktiv i gay-rörelsen. Nu är hon gift med en man som är reformert pastor.

I artikeln Love Your Neighbor Enough to Speak Truth nyligen, skriver hon bland annat så här:

”För att vara tydlig, jag omvändes inte från homosexualitet. Jag omvändes från otro. Jag bytte inte vara livsstil, jag dog i förhållande till det liv jag älskade. Omvändelsen till Kristus ställde mig rakt inför en fråga: reflekterade min lesbianism vem jag är (vilket jag trodde 1999) eller förvrängde min lesbianism vem jag är genom Adams syndafall? Jag lärde mig genom omvändelsen att när något känns rätt och gott och verkligt och nödvändigt – men står emot Guds ord – så avslöjar detta det speciella sätt som Adams synd är ett märke på mitt liv. Vår syndiga natur bedrar oss. Syndens bedrägeri är inte bara någonstans därute; den finns djupt i mitt hjärtas inre.

”Hur jag känner talar inte om för mig vem jag är. Bara Gud kan tala om för mig vem jag är, därför att han skapade mig och bryr sig om mig. Han säger mig att vi är alla födda som manliga och kvinnliga avbildsbärare med själar som kommer att existera för evigt och med kroppar med kön (gendered bodies) som antingen kommer att lida för evigt i helvetet eller förhärligas i det nya Jerusalem. 1 Mos 1:27 säger mig att det finns etiska konsekvenser och gränser av att vara född som man eller kvinna.” (Min bristfälliga översättning från engelskan)

Ovanstående artikel är en debattartikel som svar på en kändis uttalande i en annan artikel. Läs gärna hela Butterfields artikel.

Rosaria Butterfield har skrivit två böcker i ämnet och jag vill minnas att jag tidigare rekommenderat The Secret Thoughts of an Unlikely Convert som har jag läst. Och jag gissar att uppföljaren Openness Unhindered: Further Thoughts of an Unlikely Convert on Sexual Identity and Union with Christ också är en god läsning.

Jag rekommenderar just denna författare för allmän läsning bland kristna, därför att hon kommer från en helt sekulariserad bakgrund inom hbtq-rörelsen och vet vad hon talar om. Hon förstår dessa saker inifrån. Kanske finns det något kristet bokförlag därute som vågar sig på en svensk utgåva?

1 reaktion på ”Älska din nästa så mycket att du säger sanningen”

  1. Mycket fint skrivet både av Rosaria och dig. Speciellt detta: ”För att vara tydlig, jag omvändes inte från homosexualitet. Jag omvändes från otro. Jag bytte inte vara livsstil, jag dog i förhållande till det liv jag älskade.”
    Det visar på en äkta sann omvändelse.

    Det finns krafter både inom den katolska världen och den protestantiska som går fel och som inte törs hävda Bibelns lära i detta ämne. Förmodligen är detta mindre förekommande inom katolska kyrkan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.