Inför påvens besök

pope-francis-dove-3x2-555x370Vad tänker jag inför påvens kommande besök i Sverige? Det var den fråga jag nyligen fick av Bitte Assarmo, chefredaktör för tidningen Katolskt magasin.

Så här svarade jag:

  • ”Mikael Karlendal, teolog, bloggare och skribent:
    Att påven kommer till Sverige betyder självklart mycket för mig. Han är ju ledare för alla kristna över hela världen i viss mening. Alla erkänner ju inte Petrusämbetet på det sättet men ur en historisk och katolsk mening, både när det gäller kyrkosynen och ämbetssynen, så är han ju faktiskt det. Om den katolska läran är sann, så är påven egentligen ledare för hela kyrkan och för alla kristna – fast alla erkänner det inte. Detsamma gäller ju om man ser på det ur en sekulär massmedial mening. Därför är det naturligtvis en historisk händelse när ett litet land som Sverige, där Katolska kyrkan inte är majoritetskyrka, får besök av påven. För mig personligen är det också en speciell händelse, då jag nyligen blivit upptagen som medlem i Katolska kyrkan. Det blir också spännande att se vad det får för återverkningar i övrigt för den svenska kristenheten i stort, samt för framtida ekumeniska samtal mellan katoliker och protestanter.”

Detta och många fler katolikers svar går att läsa på Katolskt magasins webbsida.

Uppdatering den 7 maj 2022

Både jag och Bitte Assarmo har lämnat den Katolska kyrkan sedan denna artikel skrevs. Här kan man hitta vad jag skrivit om den saken: Var jag står och vart jag går.

2 reaktioner på ”Inför påvens besök”

  1. De äldre katolikerna är tydligen inte lika överväldigande inför besöket som du är?
    Frågan man borde ställa är varför sker besöktet redan i år? Om avsikten är att fira 500 års minnet av reformationen så borde besöket ha ägt rum först nästa år då jubileet infaller? Är detta en avledande manöver av katolikerna i ett försök att ta udden av och förminska det egentliga syftet med reformationen? Ett försök att mörka och släta över de avgörande skillnader som fortfarande finns?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.