Ledarsida eller debattsida – om kommentarer på bloggen

Vad är denna blogg? Vad är syftet med den?

Om jag ska fatta mig kort, så är denna blogg min plattform där jag bedriver opinionsbildning för mina åsikter. Den är däremot inte ett allmänt diskussionsforum eller någon akademi där alla olika åsikter ska få brytas något så när rättvist. Det är inget fel med det sistnämnda, men det är inte det som är denna bloggs syfte. Här driver jag min linje med mina åsikter. Gärna i dialog med andra, både med dem som säger emot mig och med dem som håller med mig. Men till syvende och sist är det min linje som gäller på denna blogg.

Det betyder att denna blogg mer kan jämföras med en tidnings ledarsida än med samma tidnings debattsidor. Den kan mer jämföras med en politisk plattform för något parti än med någon statsvetenskaplig eller ekonomisk institution vid universitetet. Det betyder inte att jag gör avkall på sanningsfrågor, faktakunskap eller vetenskaplig grund, men det betyder att jag inte försöker ge lika stort utrymme åt alla åsikter. Jag driver en linje i det jag skriver. Jag driver inte ett allmänt samtalsforum som ska vara lika för alla. Det betyder att jag försöker skriva akademiskt korrekt, men dock inte akademiskt. Jag skriver inte uppsatser här som ska läggas fram vid något universitet.

Jag brukar ibland använda bilden av att det är skillnad mellan att vara Carl Bildt och att vara en statsvetare vid ett universitet som skriver en avhandling om Carl Bildt. På samma sätt är det en skillnad mellan att driva en linje och agera opinionsmässigt å ena sidan, och att vara den ”neutrale” utanförstående akademikern som ska beskriva och diskutera detta i en en avhandling.

Jag tror att det är bra och ändamålsenligt att göra detta i dialog och diskussion med andra. Men detta mer i likhet med en tidnings ledarsida än med samma tidnings debattsida. Därför har jag alltid, och så även i framtiden, tillåtit kommentarer som är både för och emot det jag skriver. Men jag har nu genomfört en viss förändring i hur detta med kommentarer kommer att administreras.

Jag har funderat över det i två-tre års tid, men  infört det först nu. Att jag infört förändringen nu har ingenting att göra med den debatt som förs just nu, utan baseras på min samlade erfarenhet av kommentarsdiskussioner som jag haft som bloggare sedan starten 2009. Den går ut på följande:

Alla kommentarer kommer hädanefter alltid att hamna i moderationskö innan de släpps in, och måste alltid godkännas manuellt av mig innan de kommer in.

Förut har jag ju haft systemet att så fort någon fått sin första kommentar godkänd, så kom alla därpå följande kommentarer in automatiskt, om man inte hade en länk med, för då blev det också automatiskt moderationskö.

Orsaken till förändringen beror på flera olika saker som främst handlar om just vilken typ av blogg jag vill ha.

Mitt syfte med bloggen är som jag skrev ovan att driva opinion. Det är min blogg och därför mina åsikter som ska drivas på denna blogg. Mitt syfte är inte att driva ett allmänt samtalsforum där allas olika åsikter ska ha lika utrymme, utan bloggen är min plattform. Den här bloggen kan alltså mer jämföras med en tidnings ledarsida än med dess debattsida.

Men eftersom jag tror att dialog är väldigt viktigt för att befrämja opinionsbildning och att det är viktigt att olika åsikter bryts med varandra, så tillåter jag kommentarer – och inte minst sådana som säger emot mina åsikter. Så har jag gjort tidigare och så kommer jag att fortsätta att göra.

Ingen skillnad för de flesta

Det betyder rent konkret och praktiskt att de flesta kommentarer kommer in utan problem även i fortsättningen, oavsett om den som skriver håller med mig eller inte. I regel kan sådana kommentarer släppas in utan att de nödvändigtvis behöver besvaras. Det betyder att för de flesta som kommenterat här på bloggen, så kommer det inte att märkas någon annan skillnad än att era kommentarer först hamnar i moderationskö. 

Och de flesta kommentarer som är av det slaget att de bör få ett svar av mig inom rimlig tid men inte omedelbart, kommer också att släppas in så fort jag ser dem, även om jag inte hinner besvara dem på en gång. Men i så fall räknar jag med att svara inom något dygn.

Jag välkomnar också att olika personer ställer frågor till mig om vad jag skrivit, ber mig om förtydliganden och liknande.

Men det finns skäl till att jag inte släpper in vissa kommentarer:

Om en kommentar är väldigt lång eller avancerad på annat sätt och jag bedömer att den måste besvaras av mig, så släpps den inte in om jag bedömer att jag inte hinner besvara den inom rimlig tid. Denna blogg är min plattform och jag vill inte att någon tror sig kunna göra min blogg till sin egen plattform för att sprida sina egna idéer. Sådant har hänt tidigare i kommentarsfälten om man blickar några år tillbaka. Och sådana tendenser, har jag lärt mig av erfarenhet, är bäst att stoppa omedelbart.

Väldigt långa kommentarer löper också risk att inte komma in enbart beroende på längden. Åter, bloggen är min plattform. Skaffa egen blogg om du vill skriva långt!

Om jag bedömer att någon bara är allmänt grälsjuk eller går till personangrepp eller liknande, så släpper jag inte in kommentaren.

Enklare system

Tidigare, när jag hade det andra systemet för kommentarer, så har jag hela tiden satt upp vissa personer på permanent moderationskö och därmed fått godkänna deras kommentarer manuellt. Detta har jag gjort antingen för att de brutit mot någon av ovanstående regler eller för att jag misstänkt att de skulle kunna vara sådana som gör det.

Många har obefogat hamnat i moderationskö tidigare

Det sistnämnda har många gånger varit en obefogad misstanke hos mig. Men med en alltmer växande moderationskö, så har jag ändå inte tagit bort namnen från denna lista, utan bara godkänt deras kommentarer allteftersom. Nu tycker jag att det blir enklare att ha ett system där allt hamnar i moderation alltid.

Enklare system

För de flesta som kommenterat hittills på denna blogg, så tror jag alltså inte att det blir någon större skillnad i praktiken. Jag hinner oftast kolla flera gånger per dag om det dykt upp nya kommentarer, och jag kan ändå i de flesta fall bara godkänna dem utan att känna mig tvungen att besvara dem direkt. Samtidigt blir det lättare för mig att hålla ordning när situationer kan uppstå.

För övrigt, kommer jag inte att göra någon betygsbedömning av kommentarer. Ibland har vissa kommentatorer tidigare blivit rätt så heta mot varandra och var för sig uppmanat mig att utestänga den andra på grund av låg nivå eller något liknande. Det är väl sannolikt att jag inte kommer att tillåta debatter att spåra ur lika lätt framöver, men samtidigt kommer jag inte att sätta mig till doms över ”kvalitén” på andras kommentarer, utan kanske hellre vara lite frikostig.

Vi får se hur detta system kommer att fungera. Jag vill ju inte heller strypa någon debatt som annars kunde vara till nytta för läsarna.

5 reaktioner på ”Ledarsida eller debattsida – om kommentarer på bloggen”

 1. Detta låter ju vettigt. Om jag själv hade en blogg skulle jag inte vilja att kommentatorer tog över den. Dag Sandahls blogg nämns i kommentaren ovan – och han gjorde definitivt rätt! Han fick ju så många otrevliga ovidkommande hatfyllda kommentarer att det var en plåga att läsa igenom dem för att hitta de tänkvärda kommentarerna. Men så tycker jag inte att det varit här – utan de flesta kommentarer har varit seriösa.

  1. Jag håller med. Men det beror på att jag hela tiden sanerat och hållit ute dem som går till överdrift. Vissa släpps aldrig in helt enkelt. Och om jag utifrån första kommentaren har misstänkt att en person är en potentiell knepig kommentator, så har jag i allt högre grad med tiden kommit att sätta dem på moderationslista. I de flesta fall som sagt helt obefogat. Det har visat sig att de inte alls skriver konstiga kommentarer. Men då har jag av lathetsskäl ändå inte letat upp deras IP-nummer eller e-postadress och tagit bort dem från den allt längre listan. Det blir därför enklare så här och kanske lite rättvisare.

 2. Helt OK för mej! Fattar bara inte att du orkar sitta och ögna igenom vartenda inlägg! (Publiceras/publiceras ej). Jag får så få kommentarer på mina bloggar – hade hoppats på många fler, särskilt på mina psalmbloggar! – att jag kan rensa bort ev. dumheter i efterhand.

  Men det stora antalet kommentarer här är väl ett positivt tecken på att din blogg engagerar. Som sagt: själv har jag så få kommentarer att jag lätt skulle kunna moderera – men å andra sidan inte känner det behovet. Du har så många kommentarer av skiftande kvalitet att du helt naturligt – jo, det förstår jag! – känner ett behov av att moderera dem. Kan bara säga: fantastiskt att du ids! ;o) Men kan Dag Sandahl så kan förstås även du. (Stefan Swärd har nåt system med en frivillig – eller inhyrd? – moderator, men det låter ju närmast lyxigt).

  / Andreas H., den här gången rätt kortfattad ;o) – medge att jag bättrat mej på sistone!

  1. Du har definitivt gjort stora framsteg! 😉

   Det har funnits några enskilda, mest en, som ett antal gånger skrivit kommentarer som är längre än mina långa blogginlägg. Och då har jag räknat ut att ett av mina senaste var längre än två understreckare sammanlagt! Om man bortser från att blogginlägg i sig inte bör vara fullt så långa, vad ska man då säga om kommentarer?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: