Torbjörn Lindahl är en modig präst

Det står inte bra till inom Svenska kyrkan. Men Torbjörn Lindahl är en modig svenkkyrklig präst i Luleå. Han har blivit anmäld till domkapitlet för att han på sin blogg inte faller alla i smaken. Han har begått det stora brottet att han skrivit ett stilla humoristiskt inlägg som heter ”Hur fobisk är jag?”, där han ironiserar över hur man i dessa tider använder uttrycket ”fobi” och ”-fob”. Han skriver bland annat:

”Det kan man verkligen fundera över. I dessa Pride-tider är det ju aktuellt med fobier. Så vilka fobier har jag?
1. Homofob? Utan tvekan.
Det som kvalificerar mig är att jag anser att ett äktenskap bara kan ingås av två personer av olika kön.
2. Islamofob? Absolut.
I motsats till nuvarande ärkebiskopan och övriga fyra framröstade kandidater vid senaste ärkebiskopsvalet anser jag utan någon som helst tvekan att Jesus ger en sannare bild av Gud än Mohammed. Blir man inte islamofob för det så vet jag inte vad man ska göra.
3. Skellefteå AIK-fob?
Så klart. Jag hejar ju på Luleå Hockey.”

 

Han fortsätter och beskriver hur han sannolikt även är Kalixofob, socialdemokratofob, pianofob, gymofob, bilofob och dammsugofob. Allt detta med samma humor.

Men så får man absolut inte göra om man är präst! Då skadar man nämligen förtroendet för Svenska kyrkan, enligt Maria Johansson Berg (S), ordförande för kyrkofullmäktige i Luleå domkyrkoförsamling! Hu så hemskt! Till och med Sveriges Television tar upp det.

Man kan bli anmäld till domkapitlet i Luleå för mycket, bland annat för om man rekommenderar fel bloggar. Att rekommendera Dag Sandahls blogg ska man tydligen inte göra, men Mikael Karlendals blogg har tydligen inte än så länge renderat någon anmälan till domkapitlet i Luleå! I detta sammanhang tolkar jag det som att jag ännu inte riktigt nått fram med mitt bloggande. Jag måste helt enkelt bli bättre. Jag får kämpa vidare.

Hur som helst, Torbjörn Lindahl är en bra präst som gör det man utifrån Skriften förväntar sig att en präst ska göra. Synd att det finns så få som han.

25 reaktioner på ”Torbjörn Lindahl är en modig präst”

 1. Jag tycker det ser ut som om anmälaren, liksom så många andra, inte förstår detta med att tro. Dessutom vill hon tydligen i alla fall på lokalplanet avskaffa det Kyrkomötet sagt om samexistens.
  (Lite lustigt det hon skriver om att bemöta ALLA som t.ex. söker själavård lika. Jag har just haft diskussion via mail med stiftet här, Sthlm, om ifall jag med min mer klassiska tro kan kräva att mötas av en präst som respekterar mig o min tro. Svaret tror jag är lätt att gissa, negativt givetvis.)

 2. Är det inte TT som gjort en höna av en fjäder? Förr kallades det väl för lynchning, med massa fjädrar. Olyckligt om vi står och hejar på lynchningar, för eller emot????
  Bottennappet var väl att svensk kyrkliga företrädare uttalade sig.
  Det var en lämplig krydda på Pridedagen, Torbjörn fick en egen vagn, men vilka var det/är det som drar den vagnen?
  Jag tycker att de som bjuder på en underhållning av detta slag ska ha betalt.

 3. Först en fråga: ”Har kyrkopolitikern anmält prästen?” Jag har i stället fått uppfattningen att hon skrivit vad hon tycker om det han skrivit, och detta är ju något helt annat. Jag anar att du själv tycker att svaret är att det är fel när en präst är ”politiskt korrekt.” I vissa lägen tror jag att ”man måste lyda Gud mer än människor.” men detta tror jag är mer undantag än regel. Jag tror också att det är viktigt att alla pastorer och präster är lojala emot den församling där de är satta att verka. I annat fall bör de söka sin uppgift på annat håll. Allt detta för att inte vara till anstöt. Så här skriver aposteln Paulus i 2.Kor 6:3: ”Jag vill inte vara till anstöt för någon, för att ingen skall kunna anmärka på min tjänst.”

 4. Prästen Torbjörn Lindahl skriver ju sin nu aktuella bloggpost med humor och ironi, vilket man väl kan använda för att framhålla en viss poäng. I detta är ju poängen att begreppet fobi används på ett orimligt och felaktigt sätt idag för att stämpla allt som inte är politiskt korrekt. Man måste ha illvilja om man inte förstår att det är den stora poängen i Torbjörn Lindahls bloggpost. Eller så är det så att kyrkopolitikern som anmält Torbjörn Lindahl FAKTISKT menar att man är bokstavligt talat en homofob om man tycker att bibelns definition av vad ett äktenskap är inte rymmer något annat än konstellationen en man och en kvinna. Den definition som kristenheten haft i 2000 år.

  Berndt

 5. Jag anser att Du, Mikael Karlendal har gjort en höna av en fjäder. Du spär på den kritik av Svenska kyrkan som en del ägnar sig åt, vilket är ovärdigt Jag håller för övrigt med Maria Johansson Berg (S), ordförande för kyrkofullmäktige i Luleå domkyrkoförsamling. Hon anser att Torbjörn Lindahl skadar förtroendet för Svenska kyrkan. Präster och andra ska jobba med förtroende och värdighet.

  1. Hej Rolf
   Eftersom du håller med Maria kan du då inte på ett utförligt sätt förklara på vilket sätt Torbjörn skadar förtroendet för svk.
   Jag tycker att dom (svk) sköter sköter det helt på egen hand.

  2. Trodde i min enfald att de var inför vår Herre som en präst var ytterst ansvarig inte inför ngn politiker.

   1. Bo,

    På den punkten vill jag på det starkaste uppmuntra din enfald.

    /Ulrika

    Ps. Jag bloggar inte längre. Jag efterkorrigerar mig själv och uppmuntrar andra. Bara. Jo, jag avslutar boken ”Synd och Sanning” av Frank Mangs på min sjat också. 3 kapitel kvarstår.

  3. Torbjörn S Larsson

   Får jag citera Levi P*:
   Vi är bara här en kort liten tid. Varför skulle vi kompromissa angående Guds ords sanning för att få. det så lindrigt som möjligt här . Vi är snart i hamn Låt stormen rasa!

   Gud med oss sid 186

  4. På vilket sätt är det ”ovärdigt” med kritik? Sådana ord i sådana sammanhang ger mig rysningar. De uttrycken används ju mest i sektsammanhang.

 6. Jag läste just tänkvärda tankar på en katolsk sajt om skillnaden mellan bemötandet av homosexuella och kristna:
  http;//katolskobservator.blogspot.se/2015/07/pride-enfargad-regnbage.html
  (Länken till denna sajt fanns på Anders Brogrens hemsida:
  http://www.brogren.nu/hemsida.htm)

 7. Mikael jag har tidigare varit kritisk till en hel del av det det du skriver, men denna gång råder konsensus, jag står tillockmed i samma hejarklack som Gunnarsson vilket hör till undantagen.
  Vi behöver flera ledare som vågar ta den andliga striden lika frimodigt som Thorbjörn.

 8. Heja båda två 🙂
  Sprang på den ena och fick nys om den andra – så nu har jag två bloggar att läsa.
  Läser annars inte någon sådan då det oftast handlar om vem som är mest kränkt, har den mest korrekta genuspedagogiken och använder ”hen” flest gånger i alla sammanhang.
  Uppfriskande och stort tack till er båda 🙂

 9. Säger också Heja Torbjörn!
  (Och tackar för versen! Tas omedelbart som motto här.)
  Skrattade högt om än inte helt vänligt när jag hörde SvKs representant i nyhetssändningen.

  1. Suveränt bra! Jag blev så upprörd igår av text-tv-meddelandet att jag inte kunde somna så fort som jag ville. När det börjar bli straffbart att säga att Jesus är enda vägen till Gud och det kallas islamofobi, så är religionsfriheten absolut inget mera värt. Och Svenska kyrkan kan gå och gömma sig längst ned i djuphavet.

   Är det nån som som anmäler x antal imamer i detta land för sannolikt bra många fler fobier? Icke. Det skulle nämligen kunna vara farligt.

   Nu har alltså en halv miljon svenskar dansat kring omoralens, smaklöshetens, perversitetens och normbrytningens guldkalv. Det enda som skiljer från Bibelns historia är att översteprästen Aron lät sig pratas omkull av folket till att guldkalven skulle upphöjas, medan det hos oss nästan är tvärtom. Att kyrkans ledning frammanar guldkalven och försöker få folket med sig i sin synd.

   Arma svenska folk. Något nådesskydd över oss i dessa tider när både det finansiella och utrikespolitiska läget är mer osäkert än på 25 år lär inte finnas kvar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: