Det moraliska argumentet för Guds existens

Denna lilla video presenterar det så kallade moraliska argumentet för Guds existens. Det visar att utan Guds existens, så kan inga objektiva moraliska värden existera. Det finns ingen grund för dem och alla moraliska omdömen är då bara en fråga om olika tycke och smak. Inklusive sådant som att det är fel att mörda, våldta, diskriminera människor utifrån rasskäl och så vidare. Men frågar man de flesta sekulariserade människor, så finns det ändå objektiva moraliska värden. De nämnda exemplen är sådana. Slutsats: Alltså måste Gud finnas.

2 reaktioner på ”Det moraliska argumentet för Guds existens”

  1. Johan, det är svårt att nå fram i en diskussion där den ena parten missförstår med flit. Om du är intresserad av ett seriöst samtal kan vi ta ditt exempel och tänka oss att om ett äkta par lovat varandra exklusiv kärlek, men exvs maken bryter det löftet och sitt äktenskap, och följer istället sina själviska geners impuls att sprida dessa någon annanstans, finns det då objektiva skäl att hävda att han gör orätt? Jag hävdar att det gör det. Det andra alternativet – att strikt evolutionära förklaringar är den enda orsaken till mänsklig moral tycks mig betydligt svajigare.

  2. Vad är en objektiv moral? Att man ska bli stenad till döds för äktenskapsbrott? Jag föredrar en moral som är en produkt av humanistisk intelligent design.

    Dessutom är det en duktig logisk kullerbytta att slutsatsen skulle vara att det finns gudar. Den logiska slutsatsen är att socialt samspel och empati är en evolutionär produkt.

    Jag vill också påpeka att kristna kan också vara sekulariserade.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.