Grattis, Tommy Dahlman!

Jag får härmed gratulera Tommy Dahlman till den nya tjänsten som chefredaktör på tidningen Inblick. Samtidigt får vi hoppas att tidningen Världen idag, som nu förlorar sin kanske mest färgstarke bloggare och krönikör och kanske den främste prenumerationsvärvaren någonsin, även i fortsättningen ska kunna utvecklas och få en växande och stabil skara av prenumeranter.

Tommy har varit en känd kristen förkunnare ända sedan 80-talet och har under de senaste åren gjort sig extra känd som frispråkig debattör i den kristna världen. Detta kommer förhoppningsvis att ge honom en bredare och mer oberoende plattform i kampen för en livskraftig och frimodig kristen församling i Sverige.

Ibland kan man undra över hur många kristna tidningar ett litet land som Sverige med en ganska liten kristenhet kan rymma. Det finns ju flera olika tidningar som delvis kämpar om själarna inom samma nisch av kristenheten – den pingstkarismatiska/frikyrkliga. Då tänker jag på Världen idag, Hemmets Vän, Dagen och Inblick – detta förutom de rena samfundstidningarna. Men säkert är att det behövs många och oberoende röster, och då kan det vara nödvändigt med flera olika tidningar. Det är inte alltid så enkelt för en tidning att navigera i den frikyrkliga/kyrkliga insjöns många gånger grynniga farvatten. Det är många som man ska ta hänsyn till och många som lätt blir ”kränkta”. Det finns många hemmasnickrande ”teologer” som ”vet” vad sanningen är.

Tommy har under de senaste åren då jag lärt känna honom, varit en frisk fläkt som med sin frispråkighet starkt bidragit till att skapa och driva debatter, och utmana den likgiltiga frireligiösa ”politiska” korrektheten. Det gäller både det som många ser som den alltmer utslätande förkunnelsen och bristen på öppna teologiska samtal, och även mer politiska frågor som exemplifieras av den senaste tidens debatt om det så kallade pastorsuppropet mot SD och om hur kristna och politiker i allmänhet ska förhålla sig till SD. Man behöver inte hålla med Tommy i alla de ställningstagandet han gjort de senaste åren eller de som han kommer att göra, för att anse att hans omrörande i grytan är viktigt och välgörande och nödvändigt. De som retar sig på Tommy och blir oroade, är oftast dem som vill bevara status quo och sin egen (fri)-kyrkliga position och som inte vill ha diskussion om de förändringar som sker. Sett med internationella ögon, har vi inte för mycket debatt i Sverige, utan för lite.

Förhoppningsvis, innebär detta att tidningen Inblick nu kommer att utvecklas till en intressant och färgstark röst i den svenska kristenheten. Annars har ju de kristna tidningar jag nämnt ibland haft samma tendens som de politiska partierna har haft de senaste mandatperioderna, de har alltmer närmat sig mitten och börjat bli mer och mer lika varandra. Här kanske ett trendbrott kommer.

3 reaktioner på ”Grattis, Tommy Dahlman!”

 1. Först ett stort Grattis till TD

  Här ovan beskrivs en förkrympt personlighet ungefär som Ulf Ekman brukade beskriva en del. Men med tillägg att de led av ”förkastelse”.
  Jag klistrar in diagnosen på oss som gärna vill bevara en del.
  …..De som retar sig på Tommy och blir oroade, är oftast dem som vill bevara status quo och sin egen (fri)-kyrkliga position och som inte vill ha diskussion om de förändringar som sker……

  Jag har ibland retat mig på TD men inte kunnat svara då kommentarer inte var möjliga.
  Jag erkänner att jag kanske ligger i riskzonen, men jag vill gärna fortsätta att diskutera falska bl.a. eskatologier och annat.

  MVH

 2. Jag kan inte låta bli att reflektera över att det är landsorten, Kanal 10 där färgstarka personer ännu har en plats. Tillomed Världen idag är påväg mot mainstream.
  Det blir liksom som förr lite av storstadskristendom kontra landsortskristendom…

 3. Det skadar inte med ett grattis. (Något som gått mig och andra förbi).
  Han behöver säkert många ”ryggdunkar” i början… – för det kommer säkert slag åt det andra hållet senare.

  Jag instämmer i det mesta du skriver ovan, men undrar om du inte har ett ”nytt” perspektiv… – månne från ”kyrkans tidning” eller dess förgreningar, som tycker sig besitta ett mer ”holistic view”-perspektiv än navigering i ”den frikyrkliga/kyrkliga insjön” ?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: