Var är artikeln?

Idag skulle min fjärde artikel i serien om Maria publicerats i Världen idag. Men det har den inte, av för mig synnerligen besynnerliga skäl som jag dessvärre inte kan råda över.

I artikelns första del tar jag upp det ämne inom mariologin som vi evangeliska kristna uppfattar som allra svårast att acceptera, nämligen detta med att katolikerna ber till Maria (och andra helgon) om förbön. Jag beskriver lite grann det katolska tänkandet bakom detta, och förklarar också att detta är ett resonemang som vi evangeliska utifrån vår Skriften-allena-utgångspunkt svårligen kan köpa.

Jag tar sedan upp frågan om hur det kan bli så här – att vi ser så olika på Maria. Det beror på att vi har så pass olika utgångspunkter. Jag beskriver och jämför den katolska respektive den evangeliska utgångspunkten. Som framgår av detta är frågorna om Maria inte enkla att lösa. Det handlar inte bara om bibeltolkning. Men kanske kan vi evangeliska vidga vårt perspektiv en aning och se att allt angående detta inte är svart eller vitt.

I denna andra del av artikeln knyter jag alltså ihop trådarna från de övriga artiklarna, de olika antydningar jag gjort om mer djupgående skiljelinjer mellan katolskt och evangeliskt tänkande, och försöker beskriva detta.

Hur det går med artikelns publicering i Världen idag vet jag inte i skrivandet stund, men jag kommer att publicera den här på bloggen framöver. Och kanske får jag då även anledning till att förklara turerna bakom detta. Det beror lite på.

TILLÄGG, ca kl 16

Jag har nu fått reda på att artikeln kommer att publiceras på fredag. Orsaken till fördröjningen behöver vi inte bry oss om nu. På fredag kommer den.

4 reaktioner på ”Var är artikeln?”

 1. Mikael, som du skriver om är en snubbelsten. Och en sådan bör man inte lägga framför de heliga. Och kanske framför allt de svaga i tron. Om man därigenom orsakar att någon kommer på fall. En förkunnare har ju ett större ansvar och en strängare dom att vänta. Om man känner obehag i sitt samvete så har man gått för långt. Alexander och Hymeneus lyssnade inte på sitt samvete och gjorde skeppsbrott.
  Den Helige Ande visar oss vem Jesus är. Det ska vi också göra, för detta leder till frälsning. Allt annat är ovidkommande!
  Curt

  1. Curt

   Det är jättebra att fokusera på Jesus, men din reducering av allt annat är bara protestantiskt tragisk.

   Ta mat. Protein är viktigast, men det gör ju inte vitaminer, mineraler eller essentiella fettsyror värdelösa.

   Kristenheten har sitt centrum i Kristus. Men Han använder människor; genom GudsModern, apostlarna, Kyrkan, biskoparna, prästerna o hela Guds folk.

   Välkommen att upptäcka det djupet, bredden o längden i det fullhetens mysterium som gör allt Kristusdoftande.

   Allt Gott
   I Kristus med Maria

 2. Mikael,
  Jag har skrivit till ViD och efterlyst den. Kanske fler bör hänga på.
  Såg verkligen fram emot att få läsa den.
  Allt gott.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: