Ny text om dopet på gång

Håll utkik! Senare under dagen kommer en text publiceras i vilken jag bemöter en del av mina kritiker.

Sedan är det väl allmänt så att debatterandet i allmänhet kommer att inta en viss vilonivå under de kommande helgerna, av naturliga skäl. Så är det även för mig. Men jag är annars allmänt taggad för att ta upp en hel del kontroversiella frågor till diskussion framöver. Jag ser det ju som en del av min uppgift att bidra till att det inte är tystnadens kultur som råder i våra kristna sammanhang. En del av dessa frågeställningar har jag delvis redan skrivit om.

Ett exempel är frågan om hur man ska se på kyrkan. Ska enskilda församlingar verkligen vara autonoma enheter och vem ska sköta teologin? Jag anser att svensk frikyrklighet som den nu ser ut, är ganska fel konstruerad. Det vore bättre om man t.ex. hade haft en presbyteriansk modell.

Presbyterianska kyrkor är reformerta till teologin. Men, som jag ser det, så är det inte nödvändigt att man är strikt reformert eller kalvinist för att kunna ha en presbyteriansk kyrkosyn och kyrkostruktur. Det går lika bra om man är typisk pingstvän eller EFK:are eller equmenian. De svenska frikyrkorna skulle bli mycket bättre om de antog denna modell. Du kan läsa om den här: Why You Should Be a Presbyterian.

Det finns ju andra modeller också, som jag personligen gillar bättre – den episkopala. Men den presbyterianska är nog lättare att ta till sig för svenska frikyrkliga.

1 reaktion på ”Ny text om dopet på gång”

  1. Käre broder Karlendal, Du frågar vem som sköter teologin?
    Ytterst måste det vara den enskilda som likt åhörarna i Berea själv granskar skriften och endast accepterar det som stämmer med ordet, antingen det sägs från samfundstroner eller liknande.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.