Spännande frågor

Jag kommer inom kort att presentera fler nyheter här på bloggen. Bland annat kommer jag i sommar att blogga en del om det jag i höst kommer att tala om  i pingstförsamlingen Europaporten i Malmö. Det kommer bland annat att beröra frågor som:

Hur fick vi vår Bibeln, egentligen? Måste man alltid tolka allt så bokstavligt? Kan man lita på Bibeln? Måste man tro på treenighetsläran? Hur kan man tro på den kristna läran, när kristna och den kristna kyrkan gjort (och gör) så mycket dumt genom historien? Varför finns det så många olika kyrkor? Är inte det ett hinder för tron? Hur kan vi vara så säkra på att vi är mest ”nytestamentliga”? Vad är omistligt i det kristna budskapet och vad är bara kulturella påhäng? Hur förhåller sig Bibeln till vetenskapen? Finns det rationella skäl för tron på Gud eller rör sig tron bara på känslans och upplevelsens område?

Självklart skulle man kunna ägna en hel bibelstudieserie åt en av dessa frågor. Men jag ämnar beröra dessa frågor under en serie på tio onsdagskvällar. Det kan naturligtvis visa sig när jag kommer längre i förberedelserna, att jag får stryka en del av detta. Men målet är att beröra spännande och intressanta frågor om den gemensamma kristna tron som man ofta möter som kristen vid samtal med andra. Målet är inte att ge heltäckande svar på allt, men väl ge en hjälp till eget tänkande.

En del av dessa frågor har jag bloggat om tidigare på den gamla bloggen. En del något djupare, en del mer ytligt. Jag är säker på att det blir en spännande höst.

Samtidigt kommer jag i Ängelholm att använda mig av detta i söndagspredikningarna. Inte allt, men väl utvalda delar. Jag tror det är viktigt att alla troende lär sig att tänka och reflektera kring sin tro och gör sig beredd att ”svara var och en som kräver skäl för vår tro” (1 Pet 3:15)

Bibelstudieserien i Malmö börjar den 11 september och håller på i tio veckor. Mina söndagspredikningar i Ängelholm inom samma ämnen äger rum ungfärligen parallellt. Men allt detta kanske inte gör sig lika bra på söndagar som på bibelstudiekvällar, så lite olika blir det.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.