Tala ur skägget!

När man läser i Dagen idag om hur den statliga ungdomsstyrelsen ger bidrag till ett projekt i som syftar till att förändra ett kristet samfunds tänkande och agerande i en viss fråga, så undrar man ju i vilket land man befinner sig i. De ger alltså pengar till organisationen EKHO som är en s k ”kristen” organisation motsvarande ungefär RFSL och som arbetar för att driva den typen av frågor i kristna sammanhang. Nu vill den organisationen genom ett speciellt projekt påverka Frälsningsarmén i Sverige att ändra uppfattning i HBQT-frågor.

Men denna ungdomsstyrelse har så vitt jag minns gjort en del märkliga saker förr, så det bästa kanske vore att avskaffa den helt. Det verkar sitta en del beskäftiga individer där som inte begriper vad demokrati är. De begriper uppenbarligen inte vad religionsfrihet, föreningsfrihet och yttrandefrihet betyder. Sådana personer borde inte ha rätt att fördela statliga pengar på detta sätt.

Jag tycker dock att Marie Willermark, Frälsningsarméns ledare, svarar på ett onödigt diplomatiskt och tillmötesgående sätt. Nu är det naturligtvis alltid svårt att veta vad hon egentligen sagt i en intervjusituation som kanske skedde via telefon med en för henne kanske okänd journalist. Men jag tycker ändå att det inte finns någon anledning att vara så mild i talet i detta fall. Så här hade jag hellre sett att hon svarat (Det är alltså mina svar som följer här, inte Marie Willermarks):

Vad tycker du om deras motiv?

– De har helt fel motiv. Och jag tycker att det är enastående fräckt att man med hjälp av statliga medel ska arbeta för att försöka förändra ett kristet samfunds idéer. Det är ett djupt odemokratiskt förhållningssätt. Religionsfrihet och föreningsfrihet innebär att man har rätt att ha vilken religion man vill och att bilda sina egna religiösa sammanslutningar och ha de regler man själv vill för att t.ex. bevilja medlemskap i organisationen. Den som inte kan respektera det är odemokratisk. Att då med statliga medel försöka påverka sådan organisationer är fasoner som hör mer hemma i diktaturer än i demokratiska stater där man respekterar mänskliga rättigheter. Här finns inget att kompromissa om.

Tror du att Ekho:s arbete kommer att påverka Frälsningsarméns uppfattning?

– Det ska jag göra allt jag kan för att det inte ska göra.

Men om de inte vågar komma direkt till er?

– EKHO som organisation har all anledning att hålla sig borta från oss, för den linje de driver är helt oförenlig med biblisk och kristen tro. Den organisationen får gärna springa och gömma sig. Sedan möter jag gärna enskilda individer med HBTQ-problematik  med kärlek och respekt, men organisationen EKHO ger jag inte mycket för.

Anser du att Ekho för dialogen med er i ömsesidig respekt?

– Nej!

Vad anser du om Ekho?

– Det är en organisation som helt har missuppfattat vad ett kristet arbete bland HBTQ-personer borde gå ut på. Ett sånt arbete borde handla om att hjälpa och stödja människor som kämpar med detta att komma ur det, och finnas som stöd även när människor misslyckas.

Kan man vara homosexuell och soldat inom Frälsningsarmén?

– Vi välkomnar alla som delar vår tro. Därför kan man absolut vara soldat och homosexuell, om man med det menar att man råkar ha just den sexuella böjelsen. Men man kan inte vara soldat och samtidigt säga att det är OK att leva i en homosexuell livsstil och också leva så själv. Utan man måste bejaka den bibliska och kristna läran och försöka leva enligt den.

Så man kan alltså vara homosexuell och soldat?

– Ja, om de visar en seriös vilja att göra vad de kan för låta bli att leva i en homosexuell livsstil och tar avstånd ifrån den livstilen.

Slut på mitt förslag till hur Marie Willermark borde ha svarat.

Hon borde alltså, ha talat ur skägget. (Detta är ett talesätt och inget ironiserande över att hon är kvinna). För övrigt, anser jag att Ungdomsstyrelsen borde läggas ned.

7 reaktioner på ”Tala ur skägget!”

 1. Petrus Hägglund

  Är det någon som vet vilka bibelstycken de vill påverka? Jag gissar att en del av Paulus undervisning ligger i farozonen.

 2. Det är dags för FA att sluta ta emot bidrag från svenska staten!! Det är gott om allt fler samfund gjorde sig mindre beroende av staten..

  Jag är varken profet eller son till en profet; men jag törs sätta många slantar på att tidsandan, PK och en mix av liberal bibeltolkning (t.ex. Jesper Svartviks bok ”Bibeltolkningens Bakgator”) på sikt kommer att leda somliga av våra traditionella frikyrkosamfund att ompröva sin tidigare hållning i homofrågan. Här kommer man säkerligen snegla på storebror i Svenska Kyrkan; d.v.s. hur debatten fördes och besluten fattades.

  En sak är dock säker: Vår icke-kristna omgivning likställer alltmer kristnas motstånd mot utlevd homosexualitet med 80-talets apartheid eller rasismens historia i USA; tillika alla mörkermän som är i opposition mot kvinnors rättigheter.

  När trycket blir för stort från det gudlösa samhället kommer vi i sanning se vilka som är våra kristna syskon (nämligen de som står upp för Bibelns definition av vad som är tillbörliga sexuella uttryck; nämligen exklusivt inom ramen för äktenskapet mellan en man och en kvinna)..

  Mikael, jag vill tipsa dig om Dr Michael Browns bok om den amerikanska gaylobbyns arbete i USA:
  ”A Queer thing happened to America”. Skaffa den; läs och förfasas.

  Magnus

 3. Homosexuella är ju inte på något endaste vis diskriminerade! Däremot är jag som heterosexuell man i medelåldern lagtekniskt omöjlig att diskriminera. Mej kan man utsätta för precis vad som helst men jag tillhör inte någon grupp som kan diskrimineras. Om ett antal decennier kan jag möjligen hamna i gruppen som kan åldersdiskrimineras.

  Jag anser att vi i ett sekulärt samhälle (även om jag inte gillar det) får acceptera homosexuella partnerskap. Det är en medveten provokation att kalla det för äktenskap, väl vetande att detta är en institution instiftad för man och kvinna. Att homosexuella får adoptera barn är att våldföra sig på barns känslomässiga utveckling. I andra fall ylas det högljutt över frånvarande fäder eller manipulerande mödrar, men här är det plötsligt legitimt att legalt avskaffa en nödvändig del i barnets utveckling. Barnen kommer vara framtidens s k barnhemsbarn, men protesterna kring detta kommer först om 20-30 år.

  I kristna kyrkor o sammanhang kan man ha en homosexuell läggning som i den personliga helgelsen måste motarbetas. Alla har vi en läggning av något slag, en tagg i köttet, som måste motarbetas. En del är skrytsamma, skvallriga, blir lätt arga, har svårt att förlåta, är mindre ärliga, etc. Homosexuella är en grupp bland många. Att vara medveten om sin synd, ibland falla, få upprättelse, det är kristen själavård.

  Att däremot kräva att bli accepterad i utlevda homosexuella relationer är ett uppror mot Gud själv som en kristen pastor/präst aldrig kan välsigna eftersom det går emot det Gud själv har sagt. Att detta ändå sker drar förbannelse och dom över kyrkan. Man kan inte välsigna synd, det är en total motsägelse.

 4. ”De homosexuella är vårt samhälles mest ömfotade individer, förlåt folkgrupp.”

  Ja, liksom en hel del (långt ifrån alla, tack och lov) kristna individer/grupperingar. Som t ex känner sig kränkta så fort någon ens antyder det olämpliga/orättfärdiga i att diskriminera homosexuella.

  ”Det vore intressant vad som skulle hända om vi kristna körde samma princip.”

  Se Dig omkring… i blogginlägg, kommentarer, debattartiklar… you name it.

 5. Man vill ju inte ens tänka på vad företrädare för Sv kyrkan eller fd Missionsförbundet/Baptisterna/Metodisterna hade svarat! De homosexuella är vårt samhälles mest ömfotade individer, förlåt folkgrupp. Ingen kritik av dem är för liten för att tas upp som diskriminering. Det vore intressant vad som skulle hända om vi kristna körde samma princip.

  För övrigt kommer demokratin sitta trångt framöver, ju mer krisen tar över Europa, ju mer de sociala välfärdsbyggena är tvungna att slaktas och avvecklas. Om vi inte i tid uppmärksammar totalitära anspråk så kommer tåget ha gått. På klimathysterins område finns redan otaliga varianter av statlig styrning över människors privatliv.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.