Jesus i TV

Jag är som förmodligen väldigt många andra ganska kluven inför ämnet religion i TV. Jag hör inte till dem som sitter och tittar på TV-gudstjänster. Tillrättalagda och anpassade tillställningar är inte min melodi. Ej heller tror jag på att sända hyperkarismatiska gudstjänster som TV-program, med personer som inte tillägnat sig vad Paulus skriver 1 Kor 14 om hur människor med nådegåvor ska bete sig med tanke på de utomstående. Jag misstänker att den typen av TV-sändningar kan spä på vissa fördomar.

Jag tror att vi behöver mer sakliga och välgjorda dokumentärer om kristen tro som kan säljas till vanliga TV-kanaler. Det kan t.ex. vara bra kyrkohistoriska program. Kunskapskanalen visade för något år sedan (minns inte exakt) en mycket bra serie om den kristna kyrkans historia (minns inte vad den hette, heller). Den var både spännande och informativ. Den som talade i serien och som stod bakom manus var en professor i Kyrkohistoria från England. Den var inte gjord som en ”from” serie i betydelsen att professorn ”tillhörde oss” , men den var överlag saklig och upplysande och gjorda av en person som älskar sitt ämne. Sådant är bra, för det ger en bättre bild av kristen tro och kyrkor än vad t.ex. engelska eller svenska deckare gör. Jag tror också att intervjuprogram och andra typer av dokumentärer är bra. Kristna sång- och musikprogram har ju också visat sig nå en bred publik, men de kanske spelar lite mer på den nostalgiska strängen ibland. Alla minns sin barndoms söndagsskola, men ingen vill ändå ta budskapet på allvar.

Sedan kommer givetvis internet att påverka hur vi använder TV och media i framtiden. Jag tror dock mer på att sända predikningar via webb-TV än hela gudstjänster. Att se en predikan ger mer än att bara höra. Men att se en gudstjänst på TV är inte samma sak som att delta.

Så jag efterlyser mer produktion av goda dokumentärer, intervjuprogram och liknande, gjorda av människor som står för en solid och gedigen evangelikal kristen tro och inte har några fobier angående ”vad man kan ta upp”. Kan t.ex. ingen göra en bra serie om pingströrelsens och de övriga frikyrkornas historia i Sverige? En som både är informativ om historian och inte bara belyser problem från dem som har en tråkig uppväxt. Visst har det gjorts mycket fel och många misstag, men allt har inte varit dåligt och framför allt: Evangelium, som allt ytterst går ut på, är väldigt bra! En serie som sätter den kristna tron i centrum och inte bara människorna och deras ibland bristfälliga vandel skulle kännas väldigt intressant.

5 reaktioner på ”Jesus i TV”

 1. Jag har också saknat bra dokumentärer och andra typer av informativa program med kristet innehåll, t.ex. fördjupade teologiska samtal etc. Jag har inte fastnat för utbudet som finns i de fristående kristna kanalerna. Många sångprogram kan vara värdefulla för dem som har minnen som väcker upp en nostalgi, men andra berörs troligen inte på samma sätt. Dock gillar jag Kunskapskanalen som ofta har mycket välgjorda program.

 2. Kan hålla med om att det ibland kan vara av intresse att få en bild av den som talar, men då jag är uppvuxen med närradion och numera är ansvarig för en närradioverksamhet som är äldre än mig, så kanske du förstår att jag prioriterar ljud före bild.

  I övrigt håller jag med dig i ditt inlägg. Jag har personligen eftersökt pingstvänner (och andra frikyrkokristna) för något i stil med vad du efterlyser i sista stycket. Dock har jag fått en rätt polariserad bild där alltför många tycks sitta kvar i gamla oförrätter eller förnekelser av dessa.

 3. Jag skulle så gärna vilja kommentera din fina bloggpost, men det är svårt då du i princip säger allt jag också tycker om ämnet. Möjligen skulle jag lägga till att jag sett ett litet antal mycket, mycket fina porträtt av missionärer i Kunskapskanalen.

 4. På vilket sätt skulle det ”ge mer” att se en predikan än att höra den? Har du anseende till person efter förmågan att knyta slipsknut eller vad?

  1. Mikael Karlendal

   Nja, det är väl lite roligare att även kunna se den person som talar än att bara höra. Jag tillhör nämligen den lite ålderstigna generation som inte är född med hörlurar i öronen, utan kan tycka att tystnad och fågelkvitter är rätt OK. 😉

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.