Läsvärt

Befinner mig i en period av sparsamt skrivande på min blogg just nu. Ibland blir det väl så för de flesta bloggare. Det kan säkert förändras hastigt. Vill dock gärna dela med mig av en del tänkvärda inlägg från annat håll:

Den amerikanske bloggaren Trevin Wax har skrivit ett tänkvärt inlägg om kristna ledare, massmedia och frågan om homosexualitet. Han skriver en fingerad intervju, som han önskar att en sådan hade kunnat vara i verkligheten. Läs den gärna, för han ger bra svar på vanliga frågor.

Varför ska man läsa kyrkohistoria? För den som inte redan tycker att det är självklart, läs detta.

För den som funderar över församlingar och hur man ska tänka om medlemskap, så finns det en hel del tänkvärda saker i detta inlägg av D. Carson och Tim Keller. De beskriver inte i egentlig mening ett församlingsbyggande, men de diskuterar frågan om att ha ett starkt center, en klar och tydlig bekännelse i mitten, för att så kunna låta gränserna utåt vara lite vaga. Mycket intressant artikel! Man bör läsa länkar till TGC:s vision och mission för att riktigt inse vad de menar med centrum.

Har inte debatten om uthyrandet av kyrkobyggnader blivit lite märklig? Är det egentligen någon som samtalar med någon, och är det egentligen någon här som tänker teologiskt över frågan? Å ena sidan finns de som vill ha mer strikta gränser för vad en kyrka kan uthyras till och som kanske vill låta bli med det mesta av uthyrning, å andra sidan finns dem som inte verkar bry sig utan anser kyrkobyggnaden vara som i stort sett vilken byggnad som helst. Är detta våra enda alternativ? Själv skulle jag gärna välkomna en teologisk fördjupning i detta samtal, som jag tror är ett relativt nytt samtal (trots att en del kan spåra uthyrningar ända tillbaka till 1970-talet). Jag tror, att även vi pingstvänner skulle behöva reflektera mera över tankegångar som är mer vanliga i andra kyrkotraditioner. Kan man inte få beställa någon artikel av Peter Halldorf i ämnet eller måste allt handla om rökelse, ikoner och koptisk liturgi?

1027 mördare och terrorister i utbyte mot en ung israelisk soldat! Jag tror att Israel som stat värdesätter den enskilda människan på ett annat sätt än de palestinska ledarskapet. Kommer det att leda till fred – knappast! Att israelerna är ett fredsälskande folk framgår tydligt, men hur är det med den andra sidan?

Övriga länkar: a, b,

3 reaktioner på ”Läsvärt”

  1. Pingback: Varför Tolkar Folk Bibeln Olika? | Erevna - Blogg & Tankesmedja

  2. Tycker det samtalas rätt friskt om uthyrningen av kyrkor. Att det just nu sker i debattens form är ju möjligen anmärkningsvärt men nu gäller det generella ting som alla kristna bör och ska ha synpunkter på, särskilt vi som är uppväxta i pingströrelsen.

    Jag är fortsatt kritisk till att kyrkan ska hyras ut till sånt som inte kan omfattas av kyrkans budskap eller dess mål. Det kan i varje fall inte handla om att lägga sej platt för sekulär kultur. Så långt måste ju alla vara överens. Är kyrkan en byggnad vilken som helst så kan vi ha möten i en toalett? Förlåt raljeringen, men det verkar som man måste ta i för att få det orimliga i detta att bli synligt.

    Samtidigt är kyrkan inte en helig plats så att man inte får tvätta väggarna och inte rucka på tavlor, skulpturer, psalmböcker eller blomkrukor. Jag undrar fortfarande varför Jesus drev ut folk ur templet om byggnaden inte betyder nåt eller varför tabernaklets utseende beskrivs långrandigt i Moseböckerna om samlingsplatsen för gudstillbedjan är nånting alldagligt.

    Det är verkligen en vattendelare i hur man ser på sin kyrkobyggnad när debatten nu svallar. I det gamla Sovjet ondgjorde sej pingstpredikanter när kyrkor gjordes om till häststall – trots att hästar är snälla djur och knappast djävulska. Nu hyr man ut till vem som helst. Jag bara fattar inte!

  3. Kyrkohistoria kan ge jättemycket. Få vittnesbörd är så gripande som martyrierna som verkligen sätter vårt vardagliga kyrkliga käbbel (om bl.a. medlemskap) på olika bloggar i ett annat perspektiv.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.