Varför gömmer sig stiftsledningen?

Jag får nog lov att säga, att prästen Ulla Karlssons har en viss poäng med sitt överklagande av domkapitlets beslut i den märkliga situationen som nu har uppstått i hennes fall. Som tidningarna tidigare skrivit och som jag också tidigare har kommenterat, så gäller fallet en präst i Svenska kyrkan som inte längre tror på den kristna lärans centrala delar, om Gud, synd och försoning, och som därför anser det vara groteskt att tala om Jesu försonande död på korset. Att Gud skulle kräva något sådant av sin Son är vedervärdigt, enligt henne. Hon skrev en del artiklar om detta och gjorde sina ståndpunkter klara och offentliga. I samband med det uppstod en diskussion om en präst verkligen kan tro och ge uttryck för dylika tankar. Domkapitlet gav henne en prövotid på tre år under vilken man ska utreda hennes teologi.

Ulla Karlsson har nu överklagat detta beslut och menar att hon redan uttryckt sig tillräckligt klart var hon står, och tycker att det är märkligt att domkapitlet verkar göra detta mer till en ordningsfråga. Domkapitlets beslut är på fyra sidor och nämner inte Jesus en enda gång.

Som Dagen tidigare citerat, så skrev Ulla Karlsson bl.a. följande i en artikel:

”Den gudsbild och människosyn som finns i flera svenska psalmtexter är förfärlig. En fallen skapelse, ett syndigt människosläkte vars gud de tillber är som en diktator från Nordafrika eller Mellanöstern, som kräver människooffer för att försonas med sitt folk.”

”Är det inte dags att vi i kyrkan börjar tala om människor i utveckling i stället? Det finns ingen fallen skapelse och därför blir hela försoningsläran orimlig. Plocka bort allt tal om synd, skam, skuld, blod, slaktade lamm. Det hör inte hemma i modern tid.”

”Tala i stället om kärlek, till medmänniskor, till det egna jaget, barmhärtighet, godhet, medmänsklighet, jämlikhet, mod, självkänsla, självförtroende och upprättelse.”

Ulla Karlsson har helt rätt! Hon har uttryckt sig klart. Det var också min uppfattning i våras när jag läste hennes artiklar. Jag vet inget om vad som rör sig i Ulla Karlssons hjärta, men jag vet att hennes teologi inte är en kristen teologi. Den är inte biblisk alls. Detta skriver jag inte för att fördöma Ulla Karlsson. Jag känner henne inte och har ingen anledning att hoppa på just henne. Hon är bara en vanlig människa (och präst) som utvecklat ett synsätt som är annorlunda än den kristna tron. Och det är inte märkligare än, att jag tycker det vara självklart att den som ska vara officiell företrädare för en kristen kyrka, rimligen också ska vara kristen själv. På samma sätt ungefär, som man får utgå ifrån att den som ska vara partiledare i t.ex. Centerpartiet, rimligen bör vara centerpartist och inte kommunist. Men, det sistnämnda är väl självklart.

Det konstiga i situationen är att domkapitlet måste ha tre år på sig för att utreda detta. Man kunde ju tro att de åtminstone var läskunniga. Detta säger ganska mycket om Svenska kyrkan och närmare bestämt om Västerås stift, om biskopen och andra ledande personer i stiftet.

 

14 reaktioner på ”Varför gömmer sig stiftsledningen?”

 1. Elisabeth Hammarlund-Lorenzsonn

  Det ar inte bara i Svenska Kyrkan som en urvattning av de centrala grundstenarna i var kristna tro sker och ersatts av manskliga,obibliska tankebyggnader som star i strid mot Guds Ord.

  Foljande kommentar daterat 16 september blev bortcensuread pa Ulf Es blogg:

  Elisabeth Hammarlund-Lorenzsonn säger: Din kommentar väntar på moderering.

  Apropa bocker…

  Ar besviken over att LOs konfirmander fick Martin Lonnebos ”Brevariet” istf Bibeln.

  Bockernas bok, Bibeln kan och ska val inte ersattas av en skrift skriven av en frimurare i 10:e graden?
  Ar det inte en uppslagen Bibel pa Livets Ords logo?

  Nar jag i somras under mitt Sverigebesok pa ett Irakiskt/Assyriskt brollop i Linkoping konfronterade Peter Halldorf och uttryckte min oro over Peters nara gemenskap med Martin Lonnebo dementerade Peter att Martin Lonnebo ar frimurare. ”Nej det ar han inte” sa Peter 2 ggr.

  -> I hemlighetens morker florerar lognens ande.

  Ps.119:105
  ”Ditt Ord ar mina fotters lykta och ett LJUS pa min stig.”
  -> I Guds Ord moter vi sanningens ande och ljus.

  Mvh/ Elisabeth Hammarlund-Lorenzsonn

 2. Pingback: Af nåden ären I frälsta genom tron… (C-O Rosenius) | Erevna - Blogg & Tankesmedja

 3. Pingback: Si, Guds Lam, som borttager werldens synd (C-O Rosenius) | Erevna - Blogg & Tankesmedja

 4. Pingback: Omvändelse: rövaren på korset | Erevna - Blogg & Tankesmedja

 5. När jag läste domkapitlets beslut så blev jag förvånad över att prövotiden främst avsåg det faktum att hon uteblivit från det möte hon blivit kallad till och inte besvarat de skriftliga frågorna om tron som hon fått.
  Hon har alltså inte tydligt kritiseras för sin trostolkning då domkapitlet inte anser sig ha tillräckligt underlag för att kunna bedöma den!

  Enligt LAS så är det ett solklart fall av arbetsvägran och grund till uppsägning av personliga skäl, men nu är ju inte domkapitlet den formella arbetsgivaren.
  Det var uppenbartligen ett misstag att göra församlingarna till arbetsgivare för prästerskapet, vilket inte minst bevisas av alla utköp och AD-domar.

 6. wildwest
  Du fick inget svar av mig angående att skylla på Kain, som du skrev.
  1) Jag skyller inte på Kain utan den helige Ande har visat mig på att synden inte börjar i alla andras liv utan i min tankevärld och jag kan inte rå på avundsjukan. Jag behöver en Frälsare.
  2) Filadelfiaförsamlingen fanns innan Niklas Piensoho kom dit och synden fanns i olika medlemmars tankesystem.
  3) Min kropp=lokal för själen kan ta med synden=bitterheten in i kyrkan/församlingen och förstöra.

  Om detta bloggar jag idag. Är min sång om Jesus, som frälste mig från synden?

 7. En gång var jag moderat kommunalpolitiker. Antag att jag på gruppsammanträdena hade deklarerat att jag tycker att Lenin och Marx hade helt rätt om proletariatets diktatur, om en revolutionär omstörtning av samhället, om förstatligande av företag och banker och om konfiskering av höginkomsttagares förmögenheter.

  Antagligen hade min gruppstyrelse sagt: vad bra att du tänker fritt, men det kanske skiljer sej en aning från det vårt parti står för. Vi ger dej tre år, över ett riksdagsval, att fortsätta agitera och undergräva för att se om vi förstått ditt ställningstagande rätt. Hade det hänt???

  Måste man som kyrkoledning fundera ens en halv sekund över vad prästen säger? Är det kompetensen man får efter åtskilliga år på teologiska fakulteter? Det måste vara dom mest bortkastade skattepengarna i världen.

 8. Att skilja ut en speciell liknelse och bygga hela sin tro runt den samtidigt som man ignorerar resten av bibeln är minst sagt dåraktigt.

  Psaltaren 119:160
  Summan av ditt ord är sanning…

  Att ge sig själva tre år för att ”utreda” något som inte ens tar 3 sekunder säger mycket.

 9. kyrksyster har hittat hit och även en ”Gun”. Gun deklarerar en tydlig kärlek inom New Age-ramens lära.
  Nu finns det chans till en bra, konstruktiv dialog om vi slipper rättshaverister 🙂

  Mikael Karlendal
  Tack för din klara, tydliga bibelundervisning i alla dina bloggar! Skriv gärna en Blogg om varför Jesus måste dö med bara bibelhänvisningar – det vill säga att vi icke teologer kan vara med utan att kunna vad teologer i alla tider över hela världen har tolkat.

 10. Gun!
  Apropå den förlorade sonen som du åberopar. Han kom till insikt om sin ömkansvärda situation och visste vad han skulle göra. Återvända. Och fadern tog emot honom.
  Kan det vara så enkelt även för Ulla Karlsson, att återvända. Jag hoppas att också hon kommer till insikt Jag hoppas också att hon då går hela vägen. Hon kommer också att bli mottagen av en far som älskar.

 11. Tänk om det är så att Ulla Karlssons uppfattning om Jesus och hans uppgift stämmer bättre överens med det som han verkligen ville förmedla till mänskligheten, än det som de s.k. kristna dogmerna lär ut i dag. Liknelsen om den förlorade sonen innehåller Jesu budskap i ett nötskal. Vi är alla ett med Fadern och det ligger på vars och ens ansvar att återvända till det himmelska hemmet. Detta sker när vi blir medvetna om, att vi själva skapar de svårigheter, som möter oss, när vi följer själviskhetens röst, som inbillar oss att vi är separerade från varandra och från vårt ursprung. Jesus lärde oss tvärtom, att vi alla är gudasöner och -döttrar. ”Himmelriket är invärtes i er”, sade han. Det betyder, att vi har tillgång till en medvetenhet, som ligger bortom våra tankar. Vi kallar det samvete (=det som vi vet tillsammans), och som gör att vi har möjlighet att leva i sanning via den intuitiva nivå inom oss, som är i samklang med allt. Den förvridna gudsbild vi har om
  en gud (kärlekens?), som måste blidkas med offer, har EGOt hittat på för att kunna hålla sig levande. Men Jesus sade: ”Den som mister sitt liv (=egot), han vinner det. Hurudana kärlekens efterföljare är medlemmar i en kyrka, som vill avsätta en präst
  som följer himmelrikets röst i sitt inre?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.