Bra skrivet om liberalteologi

Ordet ”liberal” eller ”liberalteologi” är ju ord som ofta svingas som oxpikar i de teologiska debatterna, inte minst på olika bloggar. Ofta blir det till ett meningslöst skällsord och det är inte alltid som brukarna av ordet egentligen vet vad det står för. Nu har den australiensiska teologen Michael Bird skrivit ett strålande blogginlägg om just detta – obs, tämligen lättläst sådant. Jag vill gärna rekommendera detta till läsning: Liberal Christianity – A Critique.

Sedan blir jag naturligtvis glad när jag läser om helandeskolan i Malmö och att artisten Pernilla Wahlgren sett en av frukterna av detta. Jag tror att det är mera så som det borde gå till, enligt Nya testamentet. Gud vill använda vanliga troende människor i vardagen – det är där profetia och helande hör hemma. Vi kristna har ibland blivit alldeles för fokuserade vid att det måste ske något spektakulärt på våra gudstjänster, vilket ibland lett till krampaktiga förbönsstunder, kallelser att komma fram till förbön, människor som upplever att de blivit omkullknuffade, en krampaktig längtan efter att åka på möten där den senaste ”helandeförkunnaren” uppträder. Det har funnits väldigt mycket av krampaktigt beteende och längtan på olika sätt i våra pingstkarismatiska sammanhang, som inte alltid har varit så sunda.

Därför blir jag glad när jag läser att en vanlig ung människa på ett lugnt och sansat sätt har talat om Jesus med en medmänniska och fått be för henne, och att hon faktiskt blev bättre av förbönen. Utan tungotal, ropande och säregna religösa beteenden.

Dagens rubrik ”Högre utbildning ger inte mindre gudstro” borde kanske ha varit ”Högre utbildning ger annorlunda gudstro.” För annorlunda är precis vad det blir, på gott och ont. En del människor mognar och fördjupas i sin gudstro. Andra får en så pass förändrad gudstro att det knappt går att kalla det för en kristen gudstro. Här rekommenderar jag återigen texten av Michael Bird, som jag började detta inlägg med att referera till. Enligt min uppfattning, och jag är själv ett exempel på det, så kan universitetstiden vara en tid då man växer i sin evangelikala och bibliska kristna tro, och genom nya kunskaper och insikter inser att den håller för intellektuell granskning och att den håller som grund att stå på. Frågan är dock, om de kristna församlingarna i universitets- och högskolestäderna till fullo har insett vikten av att arbeta hårt med dessa frågor?

 

 

4 reaktioner på ”Bra skrivet om liberalteologi”

 1. LifeOnGod´s Earth

  Ja, Dagens rubrik var (som mkt ofta) inte i överenstämmelse med innehållet i artikeln. Det framgår ju klart där att det är de lägre utbildade som (i störst grad) har kvar en tro på att Bibeln är sann, och inte ”bara” råkar innehålla ”sanningar”…

  Olika för enskilda individer givetvis, som MKs kommentar också visar.
  Men Dagen tycks vara nöjda och glada med att högre utbildade i högre grad tror på ”något”. Inte så petigt med VAD denna tro innebär, och ingen reflektion över om det då är självklart att som kristen (vilket ändå Dagen är) ropa ut saken med stora bokstäver…

 2. Pingback: Helanden i Malmö « Hela Pingsten

 3. Nej inte Karlendal också !

  Att en Wahlgren åskådar något som händer på tåget, tuggar tydligen den kristna pressen… (ledare & artikel i Dagen bl.a.)

  En 11-åring blev avslängd från ett tåg – vilket ”under” av SJ & vilket trauma för 11-åringen.

  Tog den ”kristna pressen” ett placebopiller då också ?

  Om ni inte hade möjlighet att se tv-gudstjänsten senast, så rekar jag den ang. helandets plats…
  där professor John Swinton, teologiprofessor vittnar:
  http://svtplay.se/v/2502333/gudstjanst/del_31_av_55?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2491928/sb,p102855,1,f,-1

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.