Intervjuad i Världen idag

Jag har blivit intervjuad i tidningen Världen idag angående debatten om ”församlingstukt” och medlemskap i församlingen. Den intervjun kan läsas här. Den något udda bilden är tagen på nyårsdagen i hemmet efter en ekumeniska gudstjänst i Svenska kyrkan. Det är annars inte så vanligt att jag använder mig av den typen av prästskjorta, men den kan ibland onekligen ha en poäng. Den systematiska teologi som står bakom min axel, är tillfälligt något udda placerad av utrymmesskäl, delvis beroende på att den är mycket använd. Det är Wayne Grudems Systematic Theology, en bok som alla pingstpastorer borde äga och läsa flitigt!

Tillägg:

Jag noterar nu såsom Jaktlund, att Pelle Hörnmark nu har kommenterat debatten en aning. Det finns väl inte så mycket att säga om den tämligen korta kommentaren, annat än att riktningen verkar vara mer tydligt biblisk, än vad man skulle kunna ha uttolkat (se Swärd) utifrån det tidigare intervjuuttalande han gjort. (Som jag tidigare skrev, så är ju intervjuuttalanden inte alltid så säkra metoder för att komma åt vad en person egentligen vill stå för). Han slår tydligt fast att Bibeln ska vara auktoritet över vår tro och vårt liv, och därmed över vårt församlingsliv.  Och det är ju bra. Han nämner också en del saker jag berört i mina tre tidigare inlägg om detta ämne som är lite knepiga, bl.a. frågan om den juridiska föreningen och församlingen behöver vara samma sak. Men, det vore intressant om fler som är initierade i denna fråga och som kanske prövar nya vägar i sina församlingar ville skriva och berätta lite om detta. Jag tror som sagt, att ett pågående offentligt samtal i teologiska och ordningsmässiga frågor som dessa är av stor vikt. Jag tror inte att dagens kristna församling lider av för mycket av teologiska samtal, snarare motsatsen.

Och när det gäller just frågan om att bedriva teologiska samtal, så vill jag återigen hänvisa till den alldeles utmärkta artikeln The Pastor as Wider Theologian, or What’s Wrong With Theology Today? av Gerald Hiestand. Han visar på ett mycket övertygande sätt, att det är pastorerna som ska vara teologer och föra det teologiska samtalet. Inte för att inte andra får göra det också, men att pastorerna måste det. Läs den!

15 reaktioner på ”Intervjuad i Världen idag”

 1. Anders Gunnarsson,

  Har läst din blogg…. 🙁

  /Kjell

  Ords. 17:
  27
  Den som har vett, han spar sina ord;
  och lugn till sinnes är en man med förstånd.
  28
  Om den oförnuftige tege, så aktades också han för vis;
  den som tillsluter sina läppar är förståndig.

 2. Mikael K
  Ber om ursäkt för att jag tillfälligt sänkte mig ner till katoliken Anders Gunnarssons nivå. Det ska inte upprepas hädanefter. Måste dock bara få ge en avslutande kommentar.

  Känns inte som så lite hyckleri av honom att uttala sig om andras mogenhet etc ovan, när han själv i ett blogginlägg hänger ut och namnger personer, bl a mig, som han kallar för fanatiska ”antikatoliker”.

  Personligen är jag inte antikatolik i den meningen att jag är emot katoliker som personer. Det finns många fina. Alla är inte som Anders G… 😉

  Syftet med det jag skriver om RKK, i den mån jag är kapabel därtill, är att försvara reformationens återupptäckt av evangelium efter flera hundra års mörker. Vad jag alltså vänder mig emot är inte personer, utan den katolska läran och dess förvrängning av evangelium till gärningslära.

  Däremot, om jag ska vara ärlig, får jag erkänna att jag har väldigt svårt för Anders Gunnarsson, något jag får ”arbeta” på. Att hänga ut andra bloggare på det sätt han gjorde på länken ovan är ovärdigt och ett nytt bottenmärke från hans sida.

  F ö försöker han där och på andra bloggar få det att framstå som att jag inte skriver om något annat än om katolicismen. Det är långt ifrån sant. Mig veterligt har jag skrivit ett (1)inlägg om katolicisment på Erevna, där jag tog upp celibatet och visade på att det inte stämmer med Skriften. Hans beskrivning av mig är alltså direkt lögnaktig och gränsar till förtal.

  Och vad ska man nu säga om hans avslutande kommentar i inlägget ovan, vila i frid (RIP)…?

  1. Anders G och Christian, självklart ursäktar jag er. Vi har väl alla ibland gått över gränsen. Det är ju ganska lätt i ett skriftligt medium som detta, när man inte debatterar ansikte mot ansikte. Jag väljer att inte kommentera er interna strid. Ni vet ju också båda var jag står teologiskt. Vi får se fram mot spännande debatter framöver.

 3. Tack Mikael

  Jag sköter – antikatolicismen – från min blogg och ska inte låta den störa här mer! Tycker återigen att du gjorde det bra. ”Well done” av en katolsk/allmännelig kalvinist (och de finns rätt många av den sorten)!

 4. Anders G
  Oj va storsint och mogen du har blivit nu då. Vad har hänt? Har du blivit frälst…?

  V g dina s k ”bemötande” säger jag bara; in your dreams.

  På tal om att gräva ner stridsyxa kan var och en på länken nedan bilda sig en uppfattning om hur moget denne katolik uppträder på sin egen blogg oavsett om han nu är 50- eller +…

  http://avemarisstella.blogspot.com/2011/01/vad-driver-alla-dessa-bloggare-en-sorts.html

  Tala om omoget…?

  F ö vet jag inte riktigt hur jag ska tolka din avslutande kommentar; vila i frid? Normalt sett använder man den när någon har avlidit. Ska jag tolka det som att du önkar se mig död eller? Anders G, du är en riktigt obehaglig typ!

  1. Anders G och Christian, jag tycker att debatten mellan er två just nu har börjat spåra ur. Ni är båda mycket välkomna att kommentera och debattera på min blogg, men just denna diskussion tycker jag att ni kan föra på era egna bloggar. Mvh, en pingstpastor som är katolsk på Calvins vis. 😉

 5. Christian

  Du kan aldrig gräva ner en stridsyxa, eller hur.

  Ganska omoget faktiskt (för en man 50+)!

  Hela din lista har jag bemött och finns bemött på hemsidan. Dessutom menar jag att flera saker på listan är lösta gentemot flera protestanter (t.ex. rättfärdiggörelseläran).

  Men jag vill inte ta upp denna extremt tråkiga diskussion här.

  Vila i frid och Pax et Bonom!

 6. Anders G
  Det är naturligtvis inget problem med att du hävdar att du är överens med Karlendal i de flesta frågor. Skulle önska att så verkligen vore fallet. Betydligt värre om han skulle vara överens med dig i de flesta frågor… 🙂

  T ex vad gäller:
  – rättfärdiggörelsen
  – traditionens ställning (Guds ord = Skrift + Tradition)
  – mässoffer
  – transsubstantiation
  – Maria (t ex -dyrkan, syndfri, evig jungfru, obefläckad avlelse, himmelsfärd, medåterlöserska, förmedlare av all nåd, himmelens drottning, kyrkans moder, Guds moder)
  – påveämbetet…
  – ceilbat för präster
  – klosterväsende
  – utanför Kyrkan (Rom) ingen frälsning
  – skärselden
  – avlat
  – bön till avlidna (helgon)

 7. En kortis:
  Lite trist att på Karlendals vitala site ”höra” diskussioner om vi kan vara ”ense med en evangelikal pingstpastor” eller ej beroende på kyrklig hemvist.
  Religionssociologiskt skulle jag själv antagligen klassifieras som trosrörelse/faith movemnet människa. Att jag sedan kan applådera texter av pingstpastorer (Karlendal), trappistmunkar(Merton) och reformerta (Schilder) ser jag bara som naturligt i mitt eget lärjungaskap och efterföljelse ……….!

  Rolf Ö (…igen)

 8. Christian

  Han får väl avgöra det själv. Kristologi, trinitarianism, antropologi, homosexualitet, teologins roll, abort, eutanasi, och nu också församlingstukt,…

  Ja listan kan nog göras hur lång som helst.
  Till skillnad från dig, tror jag evangelikaler kan ha mycket gemensamt med orginalet. Att du ägnar din fritid åt skyttegravsavrättningar av katolska halmgubbar/karikatyrer är ju mest ditt (och Aletheias) problem…

  Pax (fred) et Bonum (och allt gott)

 9. Anders G
  Låter illa om en katolik som du skulle vara ense med en evangelikal pingstpastor i de flesta frågor. Det tror jag dock inte är fallet här… 🙂

 10. Mikael !

  Läste artikeln i morse och ”kände behov” av att framföra ett STORT tack, för tydlighet, kunnande och konsekvens i en knivig (kyrklig) modernistisk fråga. Strålande, kanske inte bara Grudems
  förtjänst – all annan litteratur bakom din rygg (på bilden) bidrar säkert till detta.
  TACK !

  Rolf Ö – Örebro

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: