Samfundsnamn mm

Som alla märkt så har mitt bloggande på sista tiden varit av rätt så spartansk karaktär. Jag har inte riktigt haft inspiration och dessutom haft lite annat att tänka på under hösten – vi har fått ett barn till och min mor har gått bort, allt under samma månad. Men, jag tror att jag snart kommer att synas lite mer.

Kan just nu dock inte låta bli att kommentera frågan om det nya samfund som ska bildas då Metodistkyrkan, Missionsförbundet och Baptistsamfundet slås samman. Nu är namnfrågan uppe på tapeten igen. Fem förslag finnes:

Emmauskyrkan – låter enligt min mening inte som ett namn på ett samfund, utan snarare som ett namn på någon lokal församling och/eller kyrkobyggnad. Alltså, ett mindre bra förslag.

Enhetskyrkan – låter snarlikt det namn som Moonsekten eller Tongilfamiljen tidigare hade som namn på sin rörelse, nämligen ”Enighetskyrkan” (på eng. Unification Church). Och denna grupp är alltså diskussionslöst en annan religion än den kristna. Alltså, detta är ett extremt dåligt namn!

Equmeniakyrkan – förutom att det ser felstavat ut (pga bokstaven q) eller  varken svenskt eller utländskt, så är det ju kanske lite märkligt att verka göra anspråk på att vara ”de ekumeniska” eller hur man nu ska förstå det. Under en kortare tid, kan man ju kalla det nya samfundet ”ekumeniskt”, på ungefär samma grunder som EFK under ett antal år kallades ”Nybygget”, men efter ett tag känns det lite konstigt. Inte så lyckat, enligt min mening. Låter också lite halvknepigt i största allmänhet, mer som ett namn på en parakyrklig organisation.

Frikyrkan – här vill man ropa ”hallå!” på skånska! Är detta samfund den enda och hela frikyrkan?! Hallå! Vad pysslar de med på kontoret!

Samfundskyrkan – om detta har jag skrivit tidigare och uttryckt min negativa inställning…

Det man kan konstatera av denna uppräkning, är att fantasin tycks tryta rätt så rejält hos skaparna av denna nya organisation! Inget av dessa namn är bra, inget är ens medelbra utan snarare under medel! Kan det vara så, att själva visionen bakom detta samfundsbygge och den teologiska/bibliska vision som ligger bakom helt enkelt inte är bättre än dessa namnförslag? Jag bara undrar, jag vet inte och påstår inget.

a, b, c, d,

21 reaktioner på ”Samfundsnamn mm”

 1. SS =SannSamfundet? ESS =EndaSannaSamfundet? JSiS=Jesu Samfund i Sverige. KS =KyrkoneutralaSamfundet. TM =Trosmekanismen. SSiS =StorSamfundet i Sverige. TKS =TokKorrektaSamfundet.

  Nej, har inte druckit för mycket glögg, men väntar lite förstrött på att duschen ska bli ledig…

 2. Elisabeth Hammarlund-Lorenzsonn

  Ytterligare ett namnforslag till sammanslagningen av Metodistkyrkan, Missionsforbubdet och Baptistsamfundet:

  ”KyrkoForbundSamfundet MMB”

  Mvh/ 🙂

 3. Tror precis som några tidigare skrivit att man vill skapa något starkare men faller lite på eget grepp.
  Frågan är väl om dom ens har någon vision för vart dom vill att kyrkorna ska gå? För hur många kyrkor har ens en vision över huvudtaget?
  Om man kolla bara kyrkan där denna pastorn verkar. Iaf enligt deras hemsida verkar de inte finns någon. Lycka till att slå ihop x antal liknande församlingar och samfund till ett när dom inte ens har vars en vision…
  Tror att man som pastor och samordnare (eller vad man ska kalla de) för dessa församlingar/samfund borde kolla vad andra stora församlingar runt om vi världen gör för att växa istället för att sluta större ”pakter”. Pastorerna måste ta sitt ansvar för att församlingarna växer, som dom unga säger ”leverera”, tänka på nya sätt att växa, leta och utbilda sig hur andra pastorer i växande församlingar gör.

  Tyvärr ser jag inte någon större vinning med att slå samman dessa tre samfund, blir nog mest bara krångligt.

 4. Nej, han hette Birger Claesson, har googlat. Det finns många som raljerar över hans budskap, jag är inte beredd till det. På Noa tid raljerade man i decennier, sen small det. Frågan är hur man ska se på dessa profetior? Kommer de ske oavsett eller kan man genom bön skjuta på dem? Säger Gud saker som sen inte händer, dvs ljuger han? Det låter osannolikt.

  Förvisso (nu är jag långt ifrån tråden i Mikael inlägg!) är det svårt att förstå att en rysk flotta ska sänkas i Oxdjupet i denna högteknologiska värld, att soldater ska inta diverse svenska städer när missilknapparna finns i luftkonditionerade bergrum. Och konstigt känns också allt tal om den starka svenska armén som slår tillbaka inkräktarna på sina håll, den armén finns ju inte längre…

 5. M: Var inne på samma tankegång. Enhetssträvandena i världen kan se positiva ut på ytan (och är säkert också positiva i början, hur skulle man annars falla för de?) men Bibeln visar också hur det slutar. För övrigt är det förbluffande hur väl Wilkersons gamla bok Synen stämmer in på finanskrisen. Det är fascinerande, samtidigt som jag märker att många läser den som en kristallkula och bara sitter och väntar på nästa krasch för att sen kunna säja, vad var det jag sa, det har jag läst hos Wilkerson. Det blir en konstig kristendom av detta, tycker jag.

  För övrigt skulle det vara intressant med en utläggning om profetiors hållbarhetsdatum. Någon skrev om Jona och Ninive att förstörelsen uteblev när assyrierna omvände sej – det såg ut som Gud cancellerade sin dom – men den inträffade ändå, fast längre fram i historien. För egentligen, hur skulle Gud kunna ändra på det han sagt?

  Hur ska man då tolka profetior om Sverige som bevisligen inte inträffat än? T ex Birger Claessons (heter han väl) bok Dom över Sverige? Den handlar i varje fall inte om andra världskriget eftersom den skrevs i början av 50talet. En del i den förefaller i vår högteknologiska värld obegripligt, men jag törs faktiskt inte bara kasta den i brasan som strunt. Någonstans bland dessa profetior stod det t ex om ett militärt samarbete mellan Frankrike o Ryssland – helt otänkbart under kalla kriget, men nu vet vi att Frankrike levererat stridsfartyg till den ryska östersjöflottan.

 6. Just det…
  Mikael, välkommen ”tillbaka” till din blogg (!)
  Grattis till ert barn!
  Och mitt deltagande i sorgen efter din mor, minns ju henne väl.

 7. Den som läst något av David Wilkerson kanske inte förvånas så värst…ang ditt senaste inlägg wildwest.
  Det kommer överallt i kristenheten bli alltmer av ”strömlinjeteologi” (i Pingst inspirerat av Rick Warren och likande män, lite andra influenser hos dessa tre samgående samfunden) och de personer och/eller församlingar som envisas med att vara ”unika” eller ”bibeltrogna” kommer bli alltmer sedda som sekter samt småningom bli förföljda/förlöjligade…

  Ett framtidsperspektiv iofs, men mönstret kan man ana om än ganska otydligt ännu så länge…

 8. Jag tror kyrkosammanslagningen inte så lite är en efterapning av affärsvärlden. Man skapar stordriftsfördelar, kan skära ned tre organisationer till en, man förenklar på sikt även ceremonier och teologi och slipper bekymra sej om samordning från fall till fall, nu är man ju ett.

  Kan för övrigt mycket väl handla om enskilda ”vd:ars” egna önskemål. Är man vd för ett av dessa frikyrkosamfund idag har man garanterat en plats i historieböckerna längre fram, den siste ”missionsledaren” etc. Med andra ledare kanske sammanslagningen inte alls kunnat äga rum.

  Det finns annars svårt att förstå hur man pressar samman samfund, som under lång tid var motståndare (dopfrågan) till varandra och nu är allt detta helt ointressant. På ett sätt vill man gå Jesu bön om att alla ska vara ett till mötes. På ett annat sätt blir en sammanslagen totalkyrkas ledning väldigt lätt att manipulera för den som vill. Alla följer ju centalstyrelsens påbud och man har effektivt köpt upp sina konkurrenter på marknaden.

 9. Pingback: En dött för alla – hemligheten som Gud vill uppenbara (C-O Rosenius) | Erevna - Blogg & Tankesmedja

 10. Hmm, jag håller med om att det är lättare att kritisera förslag än att komma med ett eget, bra förslag. Men det är väl just det Mikael menar: att det är svårt att komma på ett bra förslag för att man inte vet vad visionen är? Varför slår man samman kyrkorna? Jag trodde att orgnisationerna skulle ha lista på skäl. Men när jag sökte hittade jag en artikel i Dagen där de olika företrädarna får uttrycka sig: http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=154174

  De har inget skäl alls, såvitt jag kan se, annat än att ”bygga något nytt”. Kanske är det skälet till namnproblemen, vilket väl är vad Mikael menar?

  Varför går företag samman? Varför köper företag andra företag? Ibland är det mest VD:s fåfänga och önskan att vara imperiebyggare det handlar om. Ibland skapar uppköpen fler problem än de löser.

  Vore det kanske bättre om dessa samfund, av vilka jag inte tillhör något, funderade över vad de sysslar med, istället för att tro att man löser sina problem genom att gå samman – problem som man inte ens verkar veta vilka de är.

  1. Mikael Karlendal

   Jo, självklart är det lättare att vara kritisk mot dåliga namnförslag och kanske svårare att i samma veva komma med konstruktiva och bra förslag. Men, jag kan ändå inte låta bli att undra: Om man under så pass lång tid planerar att genomföra en sammanslagning av tre samfund, borde man inte då ha en bra teologisk vision kring detta som så att säga ”föder fram” ett bra namnförslag? En liten undran, bara.

 11. Varför inte friare-kyrkan!

  Friare från skriftens kyrkliga tolkning, friare från Kyrkan, friare från syndakataloger (det är säkert bra), friare från dogmaticism, friare från liberalerna och från kyrkliga ”friare”. Vilka kyrkotraditioner vill gifta in sig i ett samfund som är ekumeniskt (då ekumenik=3 sekter som slagits ihop)! Och frihet och ekumenik är ju kristna dygder; mitt i samtiden (f ö så blir den som gifter sig med samtiden lätt änkeman)!

 12. Allt detta känns bara så värdelöst. Människor utanför kyrkväggarna går under, samfunden minskar i rasande takt, och man lägger relativt sett enorm tid och enorma resurser på en namnfråga. Det är verkligen sagolikt bra prioriterat.

 13. Ja namnen är kanske inte de mest fantasifulla namnen, men ack så svårt att komma på.. Jag gillar equmeniakyrkan. Namnet equmenia finns redan på Metodistkyrkan, Missionskyrkan och Baptistsamfundets gemensam ungdomsorganisation och jag tycker det börjar bli inkört..

 14. Ha HaHa kan bara hålla med dig i detta.
  Fantasilöst så det förslår.

  Jag tror att det är många med mig som längtar efter din comback.

 15. Pingback: Nya (nåja) namnförslag « Andreas Möller

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.