”Staden” – av Tim Keller

Jag vill gärna dela med mig av ett mycket intressant föredrag jag just hört av pastor Tim Keller, New York. Den handlar om vikten av att nå de stora städerna med evangelium.

De första elva minuterna av denna predikan är en återanknytning till ett tidigare föredrag och handlar om tillämpningen av texten om David och Batseba (i sig mycket intressant, men alltså inte huvudsaken i detta föredrag). Jag tror att detta föredrag kan ha intressanta implikationer för hur vi kan tänka i Sverige, bland annat när det gäller behovet av församlingsplantering.

Till alla som bor i mindre städer som jag själv eller på landet, så kan det vara tryggt att veta att Tim Keller inte menar att vi ska tömma landsbygden på kristna, men väl tänka lite mer strategiskt när det gäller det långsiktiga målet att vinna hela vårt land för Kristus och när det gäller proportionerna i våra satsningar. Jag tänker bland annat på vad jag saknar i våra storstäder samt universitetsstäder. Men, detta är alltså inte en kallelse att tömma landsbygden på kristna, utan en maning till ett strategiskt kollektivt tänkande av oss som kristen församling i Sverige.

Tim Keller Feb’09: The City from Newfrontiers on Vimeo.

2 reaktioner på ””Staden” – av Tim Keller”

 1. apropå teologisk hemvisst:
  http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=227894

  Intressant vittnesmål även map. dina universitetsstudier.
  Göte är iofs en känd profil & debattör i pingstsammanhang. Hans bror Bertil som predikant, tongivande i många år.

  Men reflektionen, av att kunna stanna kvar…

  Annars väl många som bytt till prästkappor… hyfsad försörjningstrygghet, men vart tog det baptistiska dopet vägen ?
  – stängdes in i en garderob & betraktas som unket med den nya prästkragens förpliktelse ?

  1. Mikael Karlendal

   Jag är inte helt säker på att Göte Olingdals analys är så bra, varken av ”pentekostal” eller av ”evangelikal”. Men, det är ju en tolkningsfråga. De som blir präster i SvK måste ju helt enkelt ha ändrat sig i dopsynen, något annat är inte möjligt. SvK betonar sin dopsyn mycket starkt, så det går inte att komma undan här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: