Ett tips!

Med tanke på debatten om Benny Hinn och trosrörelsens i Sverige tidigare (hur det är nu, är jag osäker på) mycket vanliga undervisning om att människan är en ande som har en själ och bor i en kropp, så missa för all del inte Mikael Tellbes artikel om gnosticismen. Gamla villoläror dör aldrig!

Gnosticismen ledde till två olika uttryck i människors sätt att leva: Den vanligaste formen var extrem asketism, att man levde efter väldigt stränga levnadsregler med mycket försakelser av både det ena och det andra. Paulus varnar mot sådant i bl.a. Kol 2 och 1 Tim 4. Den andra varianten var att man inte behövde följa några regler alls. Man kunde ge efter för alla kroppens begär, eftersom den ändå inte betydde något. Det är inte utan, att man i viss mån kan tycka sig känna igen båda dessa extrema varianter från det senaste århundradets svenska kyrkohistoria!

För övrigt, vill jag tacka för de många välkomnande orden efter semestern. Jag kommer snart med några lite längre inlägg, som jag gått och funderat på en längre tid.

Länkar: a, b, c, d

2 reaktioner på ”Ett tips!”

  1. Jag skulle vara mycket intresserad av att läsa en genomgång av dig Mikael kring majoritetstexten vs minoritetstexten med avseende på främst 1 Joh 5:7-8 och det sk ”Johaninne Comma” samt Apg 8:37. Fast den typen av texthistorik etc kanske inte är din specialgren direkt?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.