100 år och växer fortfarande

Det är intressant att följa Dagens serie om bl.a. pingstväckelsen i Brasilien. Var femte invånare i Brasilien tillhör någon frikyrka, varav majoriteten tillhör någon pingstkyrka. Det är skillnad mot Skåne det! Ett av pingstsamfunden i Brasilien är grundad av svenska pingstmissionärer och växer fortfarande.

Orsaken till att dessa kyrkor växer är att de är ständigt missionerande i sitt eget land. Man ser människor läsa i Bibeln överallt, de kristna i Brasilien är ständigt aktiva i att dela med sig av sin tro.

En fråga som ofrånkomligen slår mig när jag läser detta är: Beror den svenska kristenhetens tillbakagång på att vi inte längre bär på övertygelsen att det är livsavgörande att säga ja till Jesus och omvända sig till honom? Det står t.ex. så här i Bibeln:

Den som tror på Sonen har evigt liv. Men den som vägrar tro på Sonen skall inte se livet, utan Guds vrede blir kvar över honom” (Joh 3:36)”

Paulus skriver också, att när Jesus kommer tillbaka, så kommer han

i lågande eld, för att utkräva hämnd på dem som inte erkänner Gud och inte lyssnar till evangeliet om vår herre Jesus” (2 Thess 1:8).

Det var bara några axplock. Nya testamentet är fullt av uttalande som tydligt tillkännager att vårt eviga öde avgörs av vilken hållning vi intar i detta livet till Jesus från Nasareth. Det handlar om sanning och lögn, ljus och mörker. Inga gråzoner.

Den brasilianska pingströrelsen verkar vara besjälad av denna övertygelse och därför är deras liv missionerande. Därför växer deras församlingar. I Sverige och i svensk pingströrelse och i närstående samfund, har vi kanske inte i teorin övergett denna svart-vita lära om den dubbla utgången, himmel eller helvete. Men i praktikten och i praxis kanske vi ändå har blivit någon sorts halvuniversalister – vi kanske genom våra handlingar/gärningar visar att vi egentligen tror att de allra flesta något sånär hyggliga människor blir frälsta i alla fall, genom sin snällhet och hygglighet, oavsett om de tror på Jesus eller inte. Kanske har vi blivit sådana inte på grund av någon teologisk reflektion, utan mer på grund av sömnaktighet, lathet och därför också en ovilja att ta det besvär det innebär att stå fast vid en teologi som inte stämmer överens med tidsandan. Vem vill strida för en sanning som man egentligen inte tror på, innerst inne?

Och om vi i praktiken egentligen tror att de flesta hyggliga människor blir frälsta genom sin hygglighet (och därmed sina gärningar), så har vi därför också i praktiken gjort Kristi död på korset om intet. Hans död på korset för att bära vår synd och skuld var då onödig, eftersom de flesta ändå blir frälsta genom sin snällhet. Vi har i praktiken kastat ut Bibelns helige, rättfärdige och kärleksfulle Gud som förvisso straffar synden, men som älskar syndaren och sänder sin Son till att dö för syndare, och i stället skapat oss en egen ”Gud” som bara är snäll och som ser genom fingrarna med vår synd och otro och säger att det inte är så allvarligt. Vi har, med andra ord, genom vår praxis skapat oss en avgud!

En sak som man kan lära sig av ovanstående är, att det är lika viktigt att praktisera den rätta läran som att tro den. För om man inte praktiserar den lära man tror på, så kommer man snart på grund av sina handlingars obevekliga predikan att tro något annat. Men då har man abdikerat det medvetna fria valets chans att välja att stå fast vid evangeliets sanning.

13 reaktioner på ”100 år och växer fortfarande”

 1. Läste en kommentar här om hur svårt det är att tala om Jesus på jobb, osv. Då mindes jag att jag frågade en brasse i SP HUR de gick till väga när de kunde vinna så många. Hur de gjorde rent praktiskt. Denna kvinna berättade att man kunde till ex. vara hos frissan och så nämnde frissan att hon hade en släkting som var sjuk eller ett annat problem. Då berättade dom hur de själva hade haft något problem och hur de hade gått till Gud med det och hur det hade lösts. Om kraften i Jesu namn.
  Minns också att när jag var i BR så kunde man se bibelversar skrivna på något litet, i alla möjliga inrättningar. Tittade man på det eller kommenterade det, så fick man genast höra vad Jesus hade gjort i deras familj eller släkt. Jag fick höra den ena berättelsen efter den andra av människor som riktigt strålade när de berättade hur tron på Jesus hade förvandlat deras liv.

  Visste ni att Herren håller på att skicka missionärer från våra missionsländer, till SV ? De vinner mest människor från samma kultur men mycket händer i dessa kyrkor som är värda att besöka för att bli ”smittade”.

 2. Gunnel: Håller med Dej. Det går i linje med mitt första inlägg här, som inte ska ses som en ursäkt att inte göra nånting. Men om det kristna ledarskapet inte ens är överens om vad som är biblisk lära så återstår teoretiskt bara för alla oss lekmän att forma våra egna kyrkor, vi kan inte skicka några nyomvända till vilken kyrka som helst, för deras nyupptäckta tro kommer förvanskas av präster o pastorer. Vi kan inte gå ut i polemik i dagspressen eftersom många ur det kristna ledarskapet kommer falla oss i ryggen – är man inte fil dr och har ett antal professurer kommer man ingen vart som lekman. Det var också därför Jesus var så skarp mot det kristna ledarskapet. Han insåg det vi antiauktoritära svenskar inte vill förstå: utan ett bibeltroende kristet ledarskap finns ingen chans till väckelse!

 3. Då vill jag också förtydliga mitt inlägg.
  Hur skall det kunna bli väckelse i Sverige, när det kvittar med bibelkunskap och bibelstudier?
  Hur skall det kunna bli väckelse utan en referensram till ORDET bland bekännande kristna?
  Om pastorer inte ens vet skillnaden mellan ett äktenskap och sambo, hur skall det då kunna bli väckelse?

  Det ligger nog mycket i det att börja i ”Jerusalem”.
  Tack Kjell för ditt förtydligande och exempel på att vissa flyr från sig själva, tror sig kunna vara anonyma utomlands.

 4. Patrick, jag ser att det jag skrev kan tolkas på mer än ett sätt.

  Det jag syftade på var inte i första hand geografin.

  1. Vår relation med Herren måste vara i ordning.
  2. Vår relation med familjen måste vara i ordning.
  3. Vår relation med vänner, bekanta,kollegor, församling måste vara i ordning.

  Det är lättare, och det händer inte sällan, att man flyr från dessa jobbiga saker och åker till Mottala eller Timbuktu för att vittna där folk inte känner igen vem man är.

  Sedan, om jag förstod artikeln rätt, handlade det ju om frågan varför Brasilianer kan vittna för Brasilianer, men inte Svenskar för Svenskar.

  Därför skrev jag:

  Troheten till Guds Ord, Bibeltroheten, Kunskapen om Guds Ord…. Trovärdigheten hos familj, arbetskamrater, etc….

  Det är det som saknas i västvärldens ”välfärdsländer”.

  För familjen har fallit söner, barn och föräldrar, män och hustrur, formar inte längre en enhet.

  Hoppas min avsikt blev tydligare nu.

  Visst skall vi ”gå och nå alla människor överallt”.

  Men jag hävdar fortfarande att huvuduppgiften är att vara ett vittne just där vi är.

  Kenya, där jag bor, har ju varit och är ett populärt missionsland. Jag skulle kunna berätta en hel del om det, men låt oss stanna inom ämnet.

  Mikael ställer frågan: ”Beror den svenska kristenhetens tillbakagång på att vi inte längre bär på övertygelsen att det är livsavgörande att säga ja till Jesus och omvända sig till honom?”

  Och jag tror att hans svar beskriver ett symptom på en orsak som ligger djupare.

  ”Natten kommer då ingen kan verka” – När blir det? Hur blir det? Globalt? Lokalt? I mitt liv?

  För familjen har fallit söner, barn och föräldrar, män och hustrur, formar inte längre en enhet.

  Och ingen absolut sanning eller auktoritet finns kvar. Kärleken har kallnat? Varför? Jo, laglösheten har kommit i dess ställe.

  Hoppas min avsikt blev tydligare nu.

  /Kjell

 5. Kjell, varför ska vi bara börja i ”Jerusalem” och SEDAN därutöver? Var hittar du det i Bibeln?

  Jag tycker mig se i Apostlagärningarna att de troende vartän de gick predikade Kristus. Varför? Jo, många orsaker men en utav dem var faktiskt att de var medvetna om himmmel och helvete. Människor i Sverige, och utöver världen går till helvetet varje dag utan Kristus. Vi ska predika Kristus i vårt ”Jerusalem,” alltså Sverige men samtidigt måste vi gå till jordens yttersta gräns. I Apg 1:8 står det inte först Jerusalem och sedan Judeen och sedan Samarien och sedan jordens yttersta gräns utan det som delar Jerusalem och de andra är det lilla ordet ”och” så det betyder att vi samtidigt ska gå och nå alla människor överallt.

  Varför?

  1. Jesus gav oss en befallning.
  2. Det finns bara en väg till Gud och frälsning, Jesus Kristus.
  3. De kan bara bli frälsta genom att först höra om Jesus.
  4. Det är vårt ansvar att gå och berätta om Jesus

 6. Det här var ett inlägg som verkligen slår huvudet på spiken! Visste du förresten att det på Apologias konferens i Stockholm nyligen ryktades om att nästa förkunnare de ska bjuda in är Tim Keller? ”Reason for God” är också tydligen under översättning. Det skulle sitta fint…

 7. Välkommen tillbaka, Mikael Karlendal!
  Under ditt uppehåll har jag läst om Gnället på Jonas Gardell. Som sagt en felaktig teologi och förkunnelse är inget som han är ensam om utan det har pågått i årtionden så intensivt.

  Skulle vi/jag kunna få önska en Blogg om läran Jesus only? Det låter så bra att ha en nära relation till Jesus. Men Jesu lära då? Hur är den?

  Guds välsignelse!
  önskar
  Gunnel

 8. Ett alldeles särskilt välkommen tillbaka Mikael Karlendal! Under uppehållet har jag saknat en ny Blogg och läst om Gnället på Jonas Gardell. Den Bloggen har samma innehåll som artikeln i tidningen Dagen där en präst skriver om två årtionden som unga präster förkunnat ett slarvigt, felaktigt evangelium.(Resultat bara ett enda tydligt ex. att våldtäktsmannen var välkommen i skolavslutningen i kyrkan och offret blev ytterligare kränkt på Facebook)

  Som sagt. Jonas Gardell är bara en handelsresande i denna slarviga teologi och blandar bibelverser utan sammanhang.
  Skriv gärna om läran med en relation till Jesus (only Jesus ?) Är det så att Jesu lära kvittar precis om t.ex. äktenskapet?

  Guds välsignelse!
  önskar
  Gunnel

 9. Intressanta frågor!

  Nu har jag bara varit ”frikyrko” kristen i 5 år. Men skulle jag göra en snabb analys utifrån de böcker jag gillar (tidig pingströrelse) och hur kyrkan ser ut i dag- så skulle jag nog vilja säga: Frikyrkan i dag består först och främst av människor som tillhör medelklassen, medelklassen skaffar sig högre utbildning i större utsträckning än vad den tidiga pingstväckelsen gjorde….Detta har ledd till att rörelsen (frikyrkan generellt)har gått ifrån- vad kristendom ska vara- en uppenbarelse tro, till en förnuft baserad tro.
  Detta leder till problem, eftersom förnuftet är ett REDSKAP Gud har givet oss- men i sig själv inte något som kan ge oss vad Bibeln innefattar som tro…Vilket ledar till att t.ex nu under påsk- var det inte alls onormalt att läsa pingstvänner skriva på twitter ”Kristus är sannolikt uppstånden”- perfekt exempel på hur förnuftsbaserad svensk pingströrelse har blivit!
  – Jesus har kort och gott blivit något ”extra” i vardagen, men inte en person som är värd att leva för…Jämför man t.ex RFSL och svensk pingströrelse- så ser man t.ex att RFSL är extremt mycket mer radikala, och de offrar extremt mycket mer (de ser det som att de har en livsuppgift) än vad en vanlig pingstvän gör den dag i dag.
  Slutsats: Vi saknar andlig väckelse!

  – Så skulle nog jag se på saken, om jag för svara snabbt och spontant- och generalisera.

 10. Broder Mikael,

  Jag tycker att det finns luckor i ditt resonemang.

  ”Natten kommer då ingen kan verka” – När blir det? Hur blir det? Globalt? Lokalt? I mitt liv?

  Sverige, välfärd genom socialism = totalt totalitärt humanistiskt mörker!

  Just nu är den numerärt största väckelsen i Brasiliens slumområden Islam.

  Visst! Missionsbefallningen gäller till Jesus kommer tillbaka.

  Men! Låt då varje person börja i ”Jerusalem” och sedan gå vidare i koncentriska cirklar.

  Troheten till Guds Ord, Bibeltroheten, Kunskapen om Guds Ord…. Trovärdigheten hos familj, arbetskamrater, etc….

  Det är det som saknas i västvärldens ”välfärdsländer”.

  För familjen har fallit söner, barn och föräldrar, män och hustrur, formar inte längre en enhet.

  Och ingen absolut sanning eller auktoritet finns kvar, utom kanske socialstyrelsen i Sverige.

  Kärleken har kallnat? Varför? Jo, laglösheten har kommit i dess ställe.

  För inte är väl din sanning även min sanning?

  /Kjell

 11. Gjorde samma reflektion. Tänkte mej in i att jag står i busskön, tar ett steg framåt och säger: den som inte tror att Jesus Kristus är Guds son hamnar i helvetet när han dör. Eller ger en kommentar i sorlet här i kontorslandskapet när någon tycker Carola är världens största tönt som tror på det där med Jesus. Det är en ständig molande desperation inom mej när det gäller detta! Men hur lätt vore det att agera så i vårt tillknäppta land, där alla har en ipod eller mobil i örat, jämfört med utåtriktade brasilianare? Det kan låta enkelt att vi ska göra på samma vis här i Sverige, och det har ju till dels gjorts tidigare, men det är inte så enkelt. Jag pratar ju inte med främmande om deras val av kläder eller om hockeyresultaten heller utan vidare.

  Ofta händer det att jag får motfrågan hur jag som lekman vågar ha en avvikande uppfattning från ärkebiskopar, präster och andra kristna ledare. Det får mej återigen att inse hur oerhört viktig det kristna ledarskapet i ett land är. Om dom kallar sej kristna och även jag och våra budskap skiljer sej radikalt åt, vilken trovärdighet ger det? Och vart skickar jag människor som vill besöka en kyrka? Jag måste först se till att jag skickar människor till en ”kristen” kyrka som verkligen är kristen! Tycker det här är riktigt problematiskt. Förutom att jag inte är nån spontan pratmakare.

  I Sverige tror jag att snällismens gullige Jesus har fått ta för stor plats. Gud förlåter alla, Gud kanske har en god evighet även för dom snälla som dör utan att ha tagit emot Kristus. Fy, en så elak Gud som dömer snälla människor med insamlingsbössan för Rädda Barnen till evigheten, nej, en sån Gud vill jag inte tro på…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.