Åter i bloggvärlden

Efter ett par veckors omedveten semester från bloggskrivande, så är jag nu åter tillbaka. Ibland blir det så att andra vardagliga aktiviteter som att besöka sina anhöriga och att hålla extra många gudstjänster på storhelger tar överhanden, men nu hoppas jag kunna leverera igen.

Det första jag kan konstatera är, att det kan inte vara lätt att vara ärkebiskop! I alla fall inte om man ska tvingas till sådana kyrkopolitiska turer som ärkebiskopen av Canterbury. Han lär ju först ha sagt att den katolska kyrkan i Irland har förlorat all trovärdighet på grund av pedofilskandalerna och hur man hanterat dem. Han lär ha sagt att det inte kan vara lätt att vara katolsk präst på Irland idag.

Nu har den gode ärkebiskopen fått sina fiskar varma och fått kritik för dessa alltför ”hårda” uttalanden. Det hjälper visst ingen att den engelska ärkebiskopen kommer med så hårda och omdömeslösa uttalanden! Det är djupt sårande och utmanande för dem som kämpar vidare inom kyrkan. Och nu är tydligen Rowan Williams djupt bedrövad över de problem hans uttalanden har orsakat!

Jag undrar nu, är det fler än jag som inte fattar! Men, jag kanske inte är så djupt doppad i den kyrkodiplomatiska soppan att jag fattar. Jag klarar ju inte ens av att på ens den enklaste och mest fundamentala nivån att hålla mig med politiskt korrekta åsikter, jag tror ju faktiskt att det är Bibeln som gäller! Nu vill jag inte anklaga den katolska kyrkan för att vara politiskt korrekt, här handlar det väl snarare om en mellankyrklig/ekumenisk korrekthet i frasutbytande, men det ligger väl nära till hands att tro, att de som behärskar den politiska korrektheten väl också är bra på det förra. Men, som jag fattar det, så är det väl snarare ursäkten han borde be om ursäkt för, än det han ursprungligen sade. Om han nu verkligen har bett om ursäkt, förstås. Och det är väl knappast ett rakt uttalande av den anglikanske ärkebiskopen som orsakat skada, utan snarare det prästerskap som utövat pedofili och resten som sopat det under mattan!

Och är det inte så, att när det gäller felande religiösa ledare, så uttryckte sig vår Herre själv betydligt mer kraftfullt än den annars rätt så timide Rowan Williams, ärkebiskop av Canterbury. Och ingen har väl krävt att Jesus borde be om ursäkt för det där med ”huggormsyngel” eller ”den där räven”!

5 reaktioner på ”Åter i bloggvärlden”

 1. Anders Gunnarsson

  I en övrigt ganska bra blogg, Nej förvånande bra blogg. Så blir det lite tråkigt med små påhopp mot katolskt liv och lära här och där.

  Vi katoliker står er så nära i mycket, och visst finns det problem i vår Kyrka, men eftersom jag har erfarenhet av både frikyrkan och Svenska Kyrkan så är jag idag glad för att vara katolik. Och glad över en ny ekumenisk situation, där gamla invanda mönster bleknar bort, t.ex. den militanta antikatolicismen.

  Hoppas vi kan mötas under ordnade former här på bloggen. Trots den procent präster som faktiskt betett sig illa har vi enligt mitt tycke världens bästa helgonskola. Det finns så mycket att vara stolt för som katolik, men sista tiden ska man bara bära hundhuvud och ursäkta sig och lägga sig ned och bli sparkad på. Men det kommer en annan tid. Gud utväljer det svaga och föraktade. Då hoppas jag att när det blåser för pingst eller SMF att vi katoliker rakryggat kan stå upp för er…

 2. Den som är utan synd må kasta första stenen.

  Även om jag bara räknar de pingstpastorer som jag personligen känner som dömts för sexövergrepp så blir det en högre procent i FFS än de fall som nu avslöjats i Europa. Av den anledningen luktar det lite illa när dräpande kritik nu kommer från just pingst-hållet.

 3. Nja, det vi katoliker (om jag nu vågar säga så?) reagerar på är mentaliteten som ligger bakom uttalandet:
  Oj, nu sparkar alla på Katolska Kyrkan. Och då vill jag också vara med och sparka!

  Vi hoppas väl kanske lite naivt att våra syster och brödra-kyrkor (som knappast är felfria de heller) inte bara kastar sig över oss när vi ligger ner, utan likt den barmhärtige samariern visar lite medmännsklighet.

  Vi är inte en miljard förövare.
  Men på något litet vis är vi en miljard offer (utan att föringa de riktiga offren förståss).

  Fred
  Tobias J.

 4. Lugn. Jesu hårda ord kommer bortrationaliseras i nästa bibelöversättning. Det är ju emot kärleken att låta så! Den kärlek som innebär att man kan leva hur som helst och bete sej hur som helst och det finns inga konsekvenser av detta.

  Det som jag i nån bloggkommentar själv kom på angående Jesu hårda ord var att han anklagade troende kyrkoföreträdare med dessa ord. De var inte ens otroende, avfällingar, de ställde upp omöjliga levnadsregler och var mera lagiska än lagen krävde, men troende var de. Så vad skulle Jesus säga idag till kyrkoföreträdare som inte ens är troende, som inte längre predikar det som är sanning utan kallar det för något som hör hemma i historiens skräpkammare? Ba’ undrar…

 5. Ja, det är synd att nästan ingen törs stå upp för sanning och rätt. Man måste ha en stark personlig tro och gemenskap med Herren Jesus för att tordas stå för sanningen oberoende av vad folk, kanske till och med den egna församlingen, tycker.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.