Framtidens kristendom…

Det är alltid intressant med statistik. Dagen publicerar idag en artikel med statistik om hur proportionerna mellan världens religioner kommer att se ut 2050. Vi får också läsa om kristendomens förskjutning söderut. Den kristna religion växer så det knakar i världen, medan ateismen är på stark tillbakagång.

Den här förskjutningen av kristen tro mot söder är intressant på många sätt. Dels kommer den liberalteologi som skördat så stora framgångar och ödelagt så mycket i västvärlden förmodligen att få kännas vid en tillbakagång. Dels kommer den pingst-karismatiska varianten av kristendom att växa kraftigt, den gör det redan, och påverka den kristna kartan betydligt. När nu kristendomen växer sig stark i de delarna av världen och på många sätt kulturellt anpassas till andra kulturer, så är en viktig fråga vad vi har gemensamt som kristna trots alla kulturella skillnader.

Här intar den klassiska kristna tron på en treenig Gud en central plats, och tron att Jesus Kristus är sann Gud och sann människa. Vi förenas över hela världen och i alla tider av en gemensam tro på att Gud blev människa i Jesus Kristus, och att Jesus Kristus ska äras och tillbes som Gud och Herre tillsammans med Fadern (1 Kor 8:6). Denna tro har alltid blivit ifrågasatt. Under antiken blev denna tro ifrågasatt dels från judiskt håll, men framförallt från den omgivande hellenistiska kulturen. I vår tid är den ifrågasatt av liberalteologer, andra religioner som islam, olika sekter mm.

Missa därför inte min serie inlägg om Treenighetslära och kristologi, som nu är uppe i fyra delar. Del fyra hittar du här. Treenighetsläran upplevs av många som svår att förstå och jag försöker successivt under seriens gång att förklara varför vi kristna tror så. Den läran är så central och grundläggande biblisk, att det inte är underligt att den kristna församlingens fiende nr 1 gör allt han kan för att angripa den.

1 reaktion på ”Framtidens kristendom…”

  1. Kul med er blogg! Fick syn på den på bloggportalen.se och blev nyfiken då själv är utbildad pastor. Alltid spännande att både se och läsa vad andra kristna skriver. Dessutom skriver ju ni i ett uppenbart missionerande syfte, det är jättekul att se och jag önskar er all välsignelse i ert arbete här!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.