Apologetik – att försvara den kristna tron

Apologetik – att försvara den kristna tron – tycks återigen ha blivit något mer populärt. I helgen anordnades det en konferens i ämnet i Göteborg. Jag var inte där, men jag sympatiserar starkt med det som verkar ha framförts och med själva grundtanken i att vilja försvara sin tro med alla till buds stående intellektuella medel.

Att göra detta är starkt grundat i Bibeln. I 1 Pet 3:15 står det att vi ska vara beredda till en apologia när någon begär ett logos för vår tro, vi ska vara beredda till ett ”försvar” för vår tro när någon begär ett intellektuellt ”skäl” för vår tro. Kol 4:6 säger också:

”Lägg alltid era ord väl och ge dem sälta; ni måste veta hur ni skall svara var och en.”

Hos mig väcktes ett stort apologetikintresse redan i högstadieåldern, då min socialistiske teckningslärare började angripa den kristna tron i något intresse att reta upp unga frikyrkopojkar. Jag började läsa all apologetisk litteratur jag kunde hitta, ondgjorde mig mycket över det bristande intresset för ämnet på svenska, började läsa engelskspråkig litteratur… och ganska snart övergick det till tyngre saker – till teologi. Apologetiken var m a o inkörsporten för mig till teologistudier. Om man ska försvara den kristna tron, måste man nämligen veta exakt vad det är man ska försvara.

Till att börja med, måste nämligen den tro man försvarar kunna grundas någonstans. Som pingstvän har jag ju då inte någon annan större auktoritet att gå till än Bibeln, eftersom vi inte håller påvar alltför högt. Då måste man läsa Bibeln, mycket. Sedan upptäcker man snart att fler har gjort det här innan mig, och jag kan spara mycket tid om jag tar del av andras lärdomar, som jag givetvis nagelfar och prövar utifrån Skriften. Alltså, börjar jag läsa exegetisk litteratur och systematisk teologi och kyrkohistoria. The rest is history!

Egentligen kan ju också faktiskt stora delar av NT kallas apologetik. Om man läser breven i NT t.ex., så ser man att de till stora delar är en kamp för den rätta läran, kontra villoläror, och detta var på NT:s tid den viktigaste delen i dåtida apologetik. Att stå upp för och försvara den sunda läran. Det leder osökt över till vad bl.a. mitt föregående inlägg handlade om, nämligen den aktuella debatten om homovigslar. I det fallet handlar det nämligen om huruvida vi som kristna vill stå fast vid och stå upp för och försvara den klassiska kristna tron eller om vi vill lägga ned vapnen och säga det fienden vill, att Gud välsignar homovigslar. Att stå upp för rätt lära, för den sunda läran, är minst lika viktig som att ge argument för Guds existens och Bibelns trovärdighet. Den kampen ämnar jag föra med all tydlighet i dessa spalter även fortsättningsvis. Sund lära är viktig! Vår förkunnelse måste bli mer av ren läroförkunnelse. Vi måste också läsa mer av Bibeln i våra gudstjänster. Mer om detta i inlägg framöver.

a b c

3 reaktioner på ”Apologetik – att försvara den kristna tron”

  1. Jag är verkligen glad att jag inte tillhör pingstkyrkan idag. När man läser ditt uttalande om att försvara den kristna tron så blir jag deprimerad. Det här polemiserade giftet leder inte till att förvandla människors liv. Det är fruktlöst och skapar bara en mer ”vi och dom attityd” Läs om Jesus och försök finna hur han interagerade gentemot de människor han mötte. Jesus var väldig avig mot det religiösa! Livet var viktigare än läran. Fast jag är rädd för att du är alldeles för impregnerad av ditt synsätt så att du inte kan använda din kognitiva apparatur på ett tillförlitligt sätt. Inget illa ment./Håkan

  2. Du borde verkligen åka på nästa konferens de kommer ha i Sthlm i mars! Om du är så intresserad av apologetik och så varmt som du skriver om det här. Jag var där i helgen och det var verkligen nyttigt! Jag blev uppbyggt, av alla intressanta talare och ämnen. Gott gott, mycket gott. Så Apologia rekommenderar jag varmt. 🙂

  3. Enligt bibeln är en brudgum en man och en brud en kvinna. Ett bröllop är ett bröllop enligt Jesus och den som förstår hebreiska kan se att Laban lurade Jakob och Rakel. Där står inget om att han ordnade ett bröllop (mer ett kalas kanske med drycker). Konsekvenserna är inte de samma som att Herren ville detta.
    ”Gud tänker ut vad göras kan för att den förskjutne inte må vara förskjuten…” 2 Sam 14:14

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: