8 reaktioner på ”Vad är emerging church?”

 1. Ja nu fungerade det för mig också…Väl Mark Driscoll har fått hemskt mycket kritik för att han svär, och för att han är ärlig- såsom han var i denna videon.
  I den här videon tycker jag dock Driscoll missar lite poängen, men detta till trotts- så är detta åtminstone en predikant som kan predika ett rent evangelium (till skillnad från hans tidigare kompisar): http://www.youtube.com/watch?v=lFTX80TpZ_4 – och han klarar det på under 3 min!- Imponerande!

  http://www.youtube.com/watch?v=dhKknIKU0UE – själv tycker jag bättre om sådan här undervisning, svider i köttet- men aj- det är sant och genuint.

 2. Jag ser dock en liten risk med uppdelningen, och det har med att när t.ex John MacArthur kritiserar emergent church så kritiserar han ju den fjärde gruppen, det samma gäller även många andra som har kritiserad eller granskad EC, så det kan bli lite förvirrande när man börjar blanda in även andra grupper som mer eller mindre arbetar med förnyelse.

  Den liberala gruppen sprider sig snabbt: http://www.greenbelt.org.uk/festival/2009/lineup/talks konferens i England, se t.ex ”Ikon” (fredag) och ”Outher Space” (södnag) seminariet.
  Intressant dock att se de har anammat Taize stuket när det kommer till deras lovsång/tillbedjan, och att de kommer fira katolsk mässa. Jag trodde det var ett svenskt/skandinavisk fenomen att liberala och konservative går åt samma håll- Rom, men nu fick jag lite uppfattningen att det är även så utanför Sverige/skandinaven.

  ”Han talar om tidlösa sanningar (timeless truths) och tidsanpassade metoder (timely methodology). Med det är jag helt enig!”- det är jag också helt enig i! Se t.ex ”reformed rappers” som har blivit ett fenomen bland unga i USA, de har anammat hela sub-kulteren kring hip-hop, men sprider ändå ”timeless truths”, genom sina låtar och gatu-evangelisation.

 3. ”Emerging reformer” teamet skulle jag tyckt om att bli en del av(!)…och Matt Chandler är ju klockren: http://www.youtube.com/watch?v=z5YzI7b92L8 ”Do you want your mom to drive you around, I don’t think you want that…do you see how much God loves you? Debt is dumb!” 🙂

  När jag talar om Emergent Church så menar jag alltid ”emergent liberals”, eftersom det är dessa som har satt störst prägel på svensk kristenhet.

  Hade själv tänkt att skriva en granskning av Rob Bell ”Velvet Elvis”, men fick lov till att posta en genomgång av Dale Van Dyke (du kan höra hans predikningar här: http://tinyurl.com/n3klgo ). Så ska bara översätta den till svenska, blir nog på torsdag jag postar den på min blogg.

  Tack för att du delar med dig (även om jag har sätt den innan, men han har så många bra poäng- så värd att se flera gånger).

  ”I tell you what you can learn…false doctrine is what you can learn”- ja det var mitt i prick!

  1. Jag tycker Marc Driscoll verkar vara en frisk fläkt inom predikantkåren. Jag har ju inte läst alla olika s k ”emergents”, men jag tycker också att Driscolls uppdelning av dessa i fyra grupper verkar bra.

   1) Emerging evangelicals – sådana som håller fast vid centrala evangelikala läror, men som är villiga att ompröva allt i vårt sätt att vara församling
   2) Emerging house church – ungefär som ovan, fast de inte vill ha stora samlingar i kyrkor och ej heller fast anställda pastorer, mm
   3) Emerging Reformed – ungefär som nr 1, fast dessa håller fast vid fler läror, vid en traditionell reformert teologi, samtidigt som de är villiga att ompröva allt i vårt sätt att vara församling och vårt sätt kommunicera, osv. Till denna grupp räknar han sig själv och t.ex. Tim Keller i New York, som är en mycket intressant figur…
   4) Emergent Liberals – som inte håller fast helt och hållet i centrala kristna läror, utan ifrågasätter även dem eller är markant otydliga med vad de tror, förutom att de är omprövande som de andra. Hit räknar han Rob Bell och Brian Mclaren, bl.a.

   Jag gillar Driscolls starka betoning av att vi måste hålla fast vid de centrala, traditionella evangelikala lärorna, utan att framställa oss som att vi ifrågasätter dem hela tiden (speciellt om vi är pastorer!), samtidigt som vi kan ifrågasätta allt som hör till vår ”kultur” och vårt sätt att kommunicera. Han talar om tidlösa sanningar (timeless truths) och tidsanpassade metoder (timely methodology). Med det är jag helt enig!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: