Artiklar som inspirerar

Jag läste just en krönika i Dagen av Anders Sjöberg.  Den är ett exempel på god evangelikal teologi och skarpsynthet som jag vill stödja. Läs den och begrunda!

Många av dagens präster och pastorer står i en liknande teologisk tradition som Rudolf Bultmann, tänker som han, känner som han. De är i grunden ointresserade av den kristna trons historiska förankring och dess objektiva sanningshalt. De förnekar till och med att man kan tala om kristen tro i termer av ”sanning”,  i den betydelse som normala människor lägger in i det ordet. De läser kanske trosbekännelsen, men de menar inte vad som står där, utan de ser den som något poetiskt, något de kan lägga in vilka tankar de vill i. Men, och detta är ett viktigt men, de låter som om de tror och säger samma sak som kyrkan alltid har sagt, och därför blir många lurade av dem.

I tidningen Världen Idags måndagsnummer hittade jag också många inspirerande artiklar. Den tidningen brukar enligt min mening vara väldigt ojämn i kvalitén. I vissa nummer (rätt många) är den så ointressant att jag knappt läser någonting överhuvud taget i den (precis samma sak gäller tidningen Dagens fredagsnummer, som av någon märklig anledning oftast är i total avsaknad av intressanta artiklar med tyngd i), men sen ibland, så kan det blixtra till, som i detta nummer.

Här kan man med behållning läsa Mats Tunehags ledarartikel om president Obamas märkliga tal till världens muslimer, Ulf Ekmans kommentar om behovet av en fri teologiutbildning (vilket jag tidigare också har skrivit om), Torbjörn Aronssons artikel om norrmannens Geir Lies betydande arbete inom den pingst-karismatiska forskningen med flera intressanta boktips (som kan läsas i VI:s webbtidning, men av någon anledning inte på hemsidan och som jag därför inte kan länka till), och Jonas Adolfssons utmärkta nyhetsartikel om Gordon Neufeld, om när vuxna sviker barnen.

Alltså flera artiklar att läsa och inspireras av.

1 reaktion på ”Artiklar som inspirerar”

  1. Min tro utan bevis är artikeln jag skrev i dag efter att jag läst Anders Sjöbergs gästkrönika i Dagen. När det påstås att tron blir något annat utan förankring i historien kan jag inte hålla med. Inte så att jag förnekar historiens betydelse, men alla människor har inte förmågan att förstå den. Däremot kan alla som vill ta emot trons gåva. Även ett litet barn. Besök gärna min blogg Ökenkällan och läs artikeln.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.