Mer om teologiutbildningar

Det blir intressant att följa debatten och framför allt utvecklingen i frågan om Högskoleverkets kritik mot flera av landets teologiutbildningar. Jag tycker att Dagens ledarartikel var bra och jag håller med i vad som sägs. Jag förstår den upprördhet som bl.a. Pekka Mellergårdh från Örebro Missionsskola och Jan-Åke Alvarsson från PTS uttrycker. Även från THS uttrycks kritiska synpunkter.

Denna diskussion är knappast färdig ännu, och i sista instans är det tydligen regeringen som avgör. Men för att återanknyta till mitt tidigare inlägg från igår, varför inte anknyta våra teologi- och pastorsutbildningar till någon vettig amerikansk eller brittisk institution? Varför inte låta våra teologi- och pastorsutbildningar bli filialer till ett bra amerikanskt kristet universitet? Då skulle vi få rätt att utfärda amerikanska akademiska examina som är gångbara över hela världen, och vi skulle inte behöva bry oss om vad ett sekulariserat svenskt utbildningstänkande säger. Vi skulle bli fria att utöva och uttrycka en evangelikal bibeltroende teologi frimodigt och öppet, utan att vara rädda för att förlora någon examinationsrätt.

Långsiktigt, om man ska ha en pastorsutbildning, som Dagens ledarartikel förespråkar, är kanske detta den enda vägen om vi samtidigt vill att den ska kunna ligga på akademisk nivå och kunna utfärda akademiskt gångbara examina.

Livets Ords universitet har valt den vägen; om alla vi bibeltroende frikyrkliga skulle göra det, skulle slagkraften öka och Högskoleverket skulle för första gången i livet få uppleva konkurrens på allvar i det egna landet!

1 reaktion på ”Mer om teologiutbildningar”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: