Teologiutbildningar

Jag kan inte säga att jag lusläst alla Dagenartiklar om PTS, ÖTH, mm eller de utredningsresultat som ligger till grund för sågningen av PTS eller kritiken mot ÖTH, men jag slås av några reflektioner.

En del av den kritik som gäller lärarnas utbildningsnivå eller kompetens kan vara riktig, men det har jag inte möjlighet att bedöma. Men en del av den kritik som gäller skolornas konfessionsanknytning anser jag inte självklart att man ska acceptera.

När det gäller PTS gällde ju en del av kritiken att skolan hade den traditionella kristna synen att Bibeln är Guds ord som en grund för undervisningen. Detta ansågs inte lämpligt ur akademisk synvinkel. Detta exempel anser jag föranleder oss att ifrågasätta de frikyrkliga seminariernas nuvarande policy att försöka få statligt godkännande för att kunna dela ut akademiska poäng och examina. Varför inte göra som Livets Ords Universitet? Varför inte söka anknytning till någon vettig amerikansk akademisk utbildningsanstalt och få rätten att dela ut amerikanska universitetsexamina? Då behöver vi inte krypa för den svenska sekularismen och anpassa oss, då behöver vi t.ex. inte hålla på med genustrams. De studenter som på en sådan utbildning erhållit en akademisk examen, kan sedan vid behov söka vidare till vilket annat universitet som helst och få sin examen bedömd för vad den är – en amerikansk universitetsexamen. På så sätt kan vi kringgå det svenska systemet, men ändå dela ut examina som är godkända i hela världen! Det är nämligen det som Livets Ords universitet gör idag.

Om vi gjorde så, inom Pingst, EFK, SAM och kanske andra frikyrkosamfund, så kanske våra akademiskt utbildade teologer kunde känna en större frimodighet att våga predika, att våga driva debatter, att våga stå för evangelikala åsikter i intellektuella frågor. Då kanske vi skulle få en större möjlighet till en frimodig teologisk utbildning som faktiskt kunde vara både akademiskt skarp och andligt uppbyggande. Men som det är nu (hittills), går tydligen allt ut på att vi ska anpassa oss så mycket vi bara kan till den svenska trångsynta sekularistiska modellen, inte krypa till korset utan till Högskoleverket, och försöka vara så lite öppet kristna som möjligt. Inte undra på att våra frikyrkoteologer just nu befinner sig i en icke så avundsvärd situation.

4 reaktioner på ”Teologiutbildningar”

 1. Det Ekman skriver på sin blogg i frågan är löjeväckande då han för in resonemang om Sovjetliknande styre.

  Det jag inte förstår i den massiva kritiken från kristet håll är varför den inte görs mer konkret. Vad är det man kritiserar? Anser man att kravet om antalet disputerade lärare per ämnesområde är för högt ställt? Är det kravet för högt just när det gäller dessa utbildningar? Anser man att kraven allmänt borde sänkas angående lärarkompetensen per ämnesområde på våra akademiska institutioner?

  När jag läste några av HSV rapporter så är kritiken väldigt olika när det gäller de olika fallen. Om rapporten om PTS är sanningsenlig så förstår jag verkligen att de avslår ansökan.

 2. Pingback: Mer om teologiutbildningar « Ängelholmspastorn

 3. Tack för ditt svar från min tidigare reflektion.
  Ulf Ekman berör detta i dag:
  http://ulfekman.nu/2009/06/03/hogskoleverket-sager-nej-till-flera-teologiska-utbildningar/

  Samtidigt får man ändå intrycket av att det glappar betänkligt mellan självbild & den egna marknadsföringen internt i pingst versus när man läser utvärderingen.
  Jag har själv akademiska examina med två master från två olika högskolor/universitet – så jag har full förståelse för utvärderarnas bedömningar.

  De klampra inte in och nedgör trosfrågor, utan håller sig strikt till akademisk nivåbedömning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: